F Study! - Another Dominika

Study!

Vy, co můj blog čtete pravidelně, jste si určitě všimli, že se často zmiňuju o vysoké. Ze které jsem hodně rozpačitá a hodně ve stresu a na nervy.
Často se mi v komentářích objevuje, že studujete střední a že vysoká určitě musí být mnohem těžší. Víte, ať už jsem byla na jakémkoliv stupní vzdělání, myslela jsem si, že nic horšího už nepřijde.


Začala to na základce.
V páté třídě jsem dělala přijímačky do třídy s rozšířenou výukou matematiky a přírodovědných předmětů. Jen tak mimochodem, v přijímačkách jsem byla nejlepší. Bylo to celkem fajn, akorát nám k tomu všemu přidali ještě i rozšířenou výuku jazyků. A tak jsem dva roky souběžně studovala angličtinu, němčinu a francouzštinu. Asi tak v sedmé třídě započala moje nechuť ke škole. Začala jsem se bát do ní chodit, bála jsem se, že písemky nezvládnu, že na to nemám.. A tak se ze mě stala královna všech stresařů.
Gympl.
Když se na to dívám zpětně, pojala bych ho úplně jinak. Byla jsem takový uzlíček nervů. Neustále. Bála jsem se každé písemky a opravdu jsem to tam nesnášela. Změnilo se to až ve čtvrťáku, to už mi bylo naopak všechno tak nějak jedno a jediné, co jsem chtěla, bylo z gymplu vypadnout. A tak jsem na konci čtvrťáku vyfásla nejhorší vysvědčení ever (rozuměj dvě trojky a pár dvojek).
A přišla maturita. Straší vás s ní už od prváku, ve čtvrťáku o ní mluví už neustále, každý den. Nonstop. A přitom samotná maturita není vůbec tak strašná. A když to tvrdím já, tak už to něco znamená. Maturovala jsem z matiky a z češtiny státně a z angličtiny a němčiny profilově. Tudíž jsem to měla trošku jinak postavené než většina. Ústní části bych přirovnala k takovému příjemnému pokecu, vlastně jsem si s učiteli popovídala nejvíc za všechny ty 4 roky. A pokud nepodceníte přípravu, dá se to. Klidně bych si to zopakovala.
Vysoká.
Často se mě ptáte, co že to vlastně studuju. (Zatím) se snažím studovat Podnikání a právo. Obor mě baví, škola se mi líbí, lidi jsou víc než fajn. Jen mě šíleně děsí systém, že na zkoušku máme jen jeden pokus, což je taková specialitka naší školy. Ale snažím se, aby tenhle fakt na mě moc nedoléhal, protože jinak by šlo všechno zase do kytek.
A tak se obracím k obranným mechanizmům, které jsem si za všechny ty roky vybudovala a které mi hodně pomáhají se stresem bojovat. A to se hodí vždcky.

1. Všechno bude za vámi
Když už nic jiného, tak tuhle radu si zapamatujte. Pomáhá mi totiž ze všeho nejvíc. Jde o to, jak vnímáte čas, nejlíp se to vysvětlí asi na příkladu. Řekněme, že teď je pondělí 10:00. Zítra, čili v úterý, v 9:00 píšete test. A vy si řeknete, že zítra touhle dobou (úterý, 10:00) to už budete mít za sebou. Nebo si naopak uvědomte, co jste dělali den předtím touhle dobou (neděle, 10:00). Vidíte, jak to rychle uteklo? Stejně rychle to uteče a to, čeho se bojíte, budete mít za sebou.
2. Nepodceňujte přípravu
Začněte včas a nenechávejte nic na poslední chvíli. Ikdyby jste měly dát dohromady jen papíry, ze kterých se budete učit, nebo jste jen tak při sledování videí podtrhaly v sešitu názvy, pomůže vám to k uspořádání času - budete vědět, kolik toho vlastně na učení máte a z jakých látek píšete.
3. Nenechejte se ovlivňit okolím
Nikdo ze třídy ještě na to ani nešáhnul? Nevadí.. Samy se znáte nejlíp, jaký systém vyhovuje právě vám. A zároveň se okolím nenechte vystresovat. Což je momentálně můj velký probém, jelikož mám pocit, že všichni všechno šíleně řeší, nebo jsou naopak tak v klidu, že mě to stresuje snad ještě víc. Takže v klidu výdech a nádech, držte se svého plánu!
4. Ale zároveň se do ničeho nenuťte
Další důležitá rada. Nemá cenu se cokoliv učit, když k tomu opravdu nemáte sebemenší chuť, nebo vás něco rozhodilo, zklamalo, naštvalo.. Radši si v klidu nejdříve odpočiňte, rozdýchejte to, uklidněte se, ale pozor na prokrastinaci!
 5. Optimismus
Můj věčný problém. Ale teď napíšu asi to největší klišé světa. S optimismem jde všechno lépe. A ikdyž je to občas těžký, pokaždé se dá najít nějaký světlý bod, něco, na co se můžete těšit.
6. Čerstvý vzduch & dodržování pitného režimu
Nezapomeňte si při učení aspoň na chvilku otevřít okno a mít při sobě vždycky nějaký čaj/vodu/minerálku, díky které budete dodržovat pitný režim. Není nic horšího, než být býti dehydratováni ve výdýchané místnosti.
7. Hlavu vzhůru!
Všechno bude za vámi a všechno zvládnete.
..když nejde o život, nejde o nic..
A hlavně si uvědomte, že to děláte pro sebe a pro nikoho jiného. 

Ať už vás čekají testy a písemky ve škole, maturita nebo zkouškové, všem nám držím moc palce, dáme to, jo? 

CONVERSATION

68 komentářů:

  1. Rady jsou super, mám to stejně. Taky se učím, když ještě ostatní ani nezačali :D Jen teď tedy nevím, ve středu mám jako že lehkou zkoušku, v podstatě učení stíhám, ale přijde mi, že si nic nepamatuju :D Ještě že mám zítřek na opakování. A královna stresařů jsem byla taky. Ale už dřív, protože jsme se stěhovali a já měla ještě k tomu šok z velkého města. A taky nových lidí. Ani nevím, proč jsem se tak stresovala, doma by mi rodiče nic neřekli, kdybych měla špatné známky. A k tomu navíc spolužáci. Nikdy na mě nebyli milí, dokud něco nepotřebovali, měli mě za klasického šprta. Možná proto jsem se učila, aby se mi pak nesmáli, kdybych něco nezvládla. Rozhodně ale na kolektiv vzpomínám nejmíň ráda, a to na všech školách. Dokonce to všechno mě někdy v páté řídě dohnalo ke cvokaři, takže super. A bohužel na VŠ taky nic moc. V prváku to bylo fajn, pak se to nějak přeskupinkovalo a už na mě dlabe i "nejlepší kamarádka", protože s nimi nechodím pít, tzn už mě nikam nezvou. A bohužel, i na VŠ je třeba mít kamarády, minimálně na laborky a jiné věci ve dvojicích či skupinách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc doufám, že ti zkouška vyšla! :) Až na to stěhování mám pocit, jako kdybych to psala já sama.. kdybych dostala špatnou známku, nic by se nestalo.. a s kolektivem jsem na tom byla stejně.. nejsem ten typ, co by rád a často chodil pít, takže jsem kolek sebe měla pár (opravdu, pár) kamarádek a spíš jsem byla ta holka pro případ, že by potřeboval někdo opsat si úkol/naskenovat poznámky. A teď na VŠ ještě moc nemám představu.. strašně moc bych tu chtěla mít někoho, na koho bych se mohla spolehnout, ale nikdo takový tu není, i se spolužačkami z gymplu je to takový nijaký.. no uvidím, jak to tu bude dál..

      Vymazat
  2. Super rady, článok som si uložila do záložiek, v budúcnosti sa mi určite zíde:) V budúcnosti by som aj ja chcela ísť na vysokú, len ma trochu strach z toho, že sa nebudem vedie toho toľko naučiť

    Saja Frey blog

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Domi, super článek - podstatně jako vždy a skvělé rady, které se snažím a budu se snažit dodržovat! :) Já musím říct, že jsem sice nikdy nebyla nijak ve stresu před písemkou, protože jsem vždy byla a jsem řádně připravena, ale zase se na škole našlo něco jiného co mě štvalo. Momentálně jsem ve 3. ročníku a nemůžu se dočkat až vypadnu, škola jako taková by mě i bavila, kdyby tu nebylo to všechno kolem, jako například - všichni kamarádi pryč, neustálé řešení něčeho a někdy také přístup jako na základce, což nesnesu :D Přiznám se, že maturity se zatím asi nebojím tak moc jako všichni v mém okolí a nevím jestli je to dobře nebo špatně :D :D.. a když nejde o život, jde o nic říkávám s oblibou trochu jinak → když nejde o život, tak jde o ho***.. :D ..

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, děkuju moc :) Tak to ti závidím, že se nestresuješ.. já ikdyž vím, že jsem připravená, stejně se nedokážu zbavit toho, že to neumím.. Určitě ti to už uteče a za chvilku to budeš mít za sebou :) A do té doby držím palce, aby se to aspoň trochu zlepšilo :)

      Vymazat
  4. Asi jeden z nejužitečnějších study článků. Je fajn vidět to všechno takhle pohromadě (základka, gympl. vysoká). Mým největším problémem je asi můj negativní přístup, jelikož není na světě jiného místa, které bych nenáviděla víc než školu. Opravdu. Většina depresí = škola a rodina. Dalším mým problémem je prokrastinace, to je opravdu začarovaný kruh a přestože vím, jak dobře se cítím, když něco udělám hned nebo s předstihem. Nemám dostatečnou vůli a většinou se vše řeší 5 min před půlnocí. Jsem s tím opravdu strašná, kdyby byl kurz, mamka mě na něj přihlásí klidně 3x za sebou.
    Strašně ráda, bych se těmi radami řídila, ale opravdu na to nemám dostatečně pozitivní přístup a vůli. V nervu z maturity jsem asi od chvíle, kdy jsem zjistila, že jsem přijata na gympl. :D
    Skvělý článek!
    -Eva
    http://rainbow-journeys.blogspot.cz/
    http://evain-illinois.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem školu vždycky nesnášela, má na mě prostě špatný vliv, nebo spíš celkově to prostředí na mě nepůsobí moc dobře.. S prokrastinací už takový problém nemám, ostatně s tou bych tady asi moc dlouho nevydržela ;)
      Neboj, jsem si jistá, že maturitu zvládneš! :)

      Vymazat
  5. Mám moc ráda tyhle tvoje články z vejšky :) jinak s tou trojkou to mám přesně opačně - vůbec se nenechávám ovlivnit, všichni už na to šáhli, jenom já ne, ale z míry mě to nevyvádí :D :D
    One blondie life

    OdpovědětVymazat
  6. Před chvilkou jsem přišla ze školy, kde jsem si napsala maturitní slohovku z angličtiny a už jsem zase u učení. Můj problém je, že vše počítám. Dny, které zbývají; dny, kdy mám šanci se učit; počet otázek; počet otázek na den; počet hodin na otázku. Kromě toho, že se stresuju já, mě stresuje okolí, které stresuje a neustále si povídá o otázkách, které umí nebo se musí učit. Ale snažím se si udržet klidnou hlavu a jednoduše je umím vytěsnit :D

    http://moimelea.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti držím palce, aby jsi to zvládla! To počítání je nejhorší, nikdy není dostatek času na všechno.. ale vydrž a užij si ten pocit, až to budeš mít za sebou :)

      Vymazat
  7. To sú super rady, musím si ich zobrať k srdcu hlavne teraz cez maturitné obdobie :-D
    stylebymyself.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  8. Určitě rady, které stojí za to, si zapamatovat! A můžu tě ujistit, že rozhodně nejsi nervák sama...já jsem ve druháku na gymplu a v prváku jsem na tom byla úplně stejně... pořád jsem se stresovala, před každou písemkou, dokonce kvůli škole brečela...a to jsem měla dobrý známky! Jakože fakt dobrý. No pochopíš to. Takže já se spíš musím často dokopávat k tomu, abych věci tolik nehrotila... a tobě přeju jenom hodně štěstí a držím palce!!
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu to, byla/jsem na tom stejně.. kvůli škole jsem brečela tolikrát, že bych to už snad ani nedokázala spočítat.. Držím palce, aby jsi to všechno zvládala ♥

      Vymazat
  9. Skvelé rady! Ja sa chystám na gympel, (nabudúci týždeň prijímačky) tak snáď to nebude až také hrozné. Držím ti palce s vysokou:)
    Passion in Life

    OdpovědětVymazat
  10. Ten stres ze zkouškového se úplně nevyhnutelně blíží a co je horší, že toho mám tentokrát mnohem víc než v zimáku a už tam mi přišlo, že se z toho zcvoknu... a co hůř, ta škola se mi po zkouškovým hrozně zprotivila, že už skoro nechodím ani na přednášky, takže na to učení nemám skoro žádný základ. Tím, že mě to nebaví nemám snad ani skoro žádnou motivaci se učit.... největší motivací je prostě to VOLNO POTOM. Prázdniny <3 ... i když jestli bude alespoň tak hezky jako dnes, budu po zkouškovým opálená jako černoch a opilá z vody s citronem :D protože na té zahradě budu vysedávat hodiny :D
    www.getmovincz.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já toho teď taky mám mnohem víc a to jsem toho v zimáku měla až nad hlavu.. bude to ještě zajímavý ;) Držím palce, aby jsi se do učení dokopala a zvládla to.. :)

      Vymazat
  11. Super článek já mám za měsíc státnice, takže stres a nervy jsou permanentně :D
    Beauty by K. - zvu tě na narozeninovou soutěž

    OdpovědětVymazat
  12. Pěkný článek a super tipy :) já teď chodím do třeťáku na gympl a chci maturovat úplně stejně jako ty :)

    OdpovědětVymazat
  13. Super článek! Je hezký vidět tu sérii vzdělávacích institucí pěkně pohromadě. Ale jenom mi to potvrzuje domněnku, že celoživotní navštěvování školky by byla ta největší výhra! :-D
    Ten jeden pokus na zkoušku mě taky šíleně deptá. Vždycky si říkám, jaká by to byla pohodička, si to tam jít na poprvé jenom zkusit. A ne pořád myslet na to, že případný další pokus se koná nejdřív za půl roku.
    Každopádně tvoje rady jsou super. :-) Taky vždycky odpočítávám, kdy už to všechno bude za mnou. :-)
    Takže už za měsíc a kousek, se budu těšit na článek oslavující úspěšný konec semestru a začátek prázdnin. :-) To uteče!
    Moc držím palce!!! :-)

    Můj svět mýma očima

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Když si vzpomenu, jak jsem vždycky po obědě nechtěla jít spát, nejradši bych si za to nafackovala :D
      Taky máte na zkoušku jen jeden pokus? ..co studuješ za školu? :)
      Já doufám, že 9. června budu moct napsat, že to mám úspěšně za sebou.. no uvidíme :D
      Tobě je taky moc držím! :)

      Vymazat
    2. Bohužel. Zatím chodím na VŠE, ale úplně si nejsem jistá jestli nebudu odejita. :-D
      To vyjde! :-)
      Děkuju!

      Vymazat
    3. Tak to jsme vlastně kolegyně! Také se snažím to nějak přežít na VŠE, tak uvidíme, jak na tom budu po tomhle semestru :D

      Vymazat
  14. Tyhle články od tebe mám nejradši vždycky naprosto hltám každé slovo a taky na druhou stranu si říkám, že ještě žě už do školy nechodím:D:)
    FASSHION MIND

    OdpovědětVymazat
  15. s tými tvojimi bodmi úplne súhlasím...ale aj tak vždy stresujem či robím veci na poslednú chvílu :D ono to bez toho už nejde..te stres, ako to si zle dopadne, a že to neviem, atď...no nech je už leto a kľud aspoň od školy! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Ten stres úplně nesnáším, ale ten pocit, když to mám pak za sebou.. :)

      Vymazat
  16. Aj ja som veľký stresman. Na základnej, som bola o dosť horšia než moji spolužiaci, najmä na prvom stupni, ja si to už nepamätám, no väčšinou m človek klasický obra zo prváčikovi, ktorý nosí domov samé 1. Ja som v škole nevynikala. Avšak potom som sa začala nejako sama od seba snažiť, i keď posledný rok bol taký, že už sa mi naozaj nechcelo a monitor som považovala za najväčšiu hovadinu pod slnkom. Stredna bol zase šok, mala som z toľkého stresu samé zdravotné problémy, no teraz som v 3ťom ročníku a už som sa psychicky upokojila. Neviem ako a kedy sa mi to podarilo, no pustila som všetky problémy von z hlavy a už sa nad písomkami nepozastavujem.

    Čo sa výšky týka, ešte ani neviem akú si vyberie a už dupľom nie aký obor, takže zatiaľ na to nemyslím, či to na vysokej budem zvládať. Inak veľmi ťa obdivujem, že si sa učila na základnej toľko jazykov, musíš byť v nich fakt dobrá. Ja viem naozaj plynule rozprávať iba po anglicky. A držím ti palce so všetkým, čo ti tvoja výška posunie pod nohy, to že máte iba jeden pokus na skúšky je dosť neférové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že teď už jsi na tom psychicky líp :)
      Já taky ještě ve čtvrťáku nevěděla, co bych chtěla studovat.. vlastně mi to paradoxně došlo až teď ve druhém semestru, že vlastně studuju to, co jsem chtěla, k čemu jsem směřovala.. ale pořád to je tak nějak na vážkách, ale co už, nějak to snad půjde :)
      V jazycích právě bohužel moc dobrý nejsem.. respektive žádný neumím tak dobře, jak bych chtěla a největší problém mám s ostychem při mluvení..

      Vymazat
  17. Dáme!

    Já zas pod stresem podávám ty nejlepší výkony, takže se cítím jako hromádka neštěstí, ale většinou to vyjde podle plánu.:D Tak snad to teď bude podobně. Hlavně ať už to zkouškový a maturu máme za sebou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce!
      Já ve stresu nedokážu vůbec fungovat.. respektive celý den jsem neschopná ničeho a vzpamatuju se až v noci, takže toho moc nenaspím a prostě to je takový začarový kruh :D

      Vymazat
  18. Domi, mě ty tvoje články vždycky taaaak namotivujou! :))

    OdpovědětVymazat
  19. Tenhle článek mě úplně dostal :D Skvěle napsáno. :) A všem držím palce na zkoušky, přijímačky, maturity!!!
    Andrea Mokrejšová

    OdpovědětVymazat
  20. Jojo, už je to zase za chvilku tady, co :/ A já teda ještě nic moc neumím - překvapivě :D... Ale je to opravda- je třeba soustředit se jen na sebe a neporovnávat se s ostatními a klidně začít dříve než ostatní, neboť se to potom vyplatí.. :) Btw - říkali jsi, že sis pro jistotu ještě dávala někam teď přihlášku, tak jak to dopadlo? :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Než jsem si našla čas odpovědět, tak už je to tady ;)
      Přijímačky mě čekají 8. června, ale ještě si nejsem jistá, jestli na ně půjdu, pokud do té doby udělám všecky zkoušky, tak tam nepůjdu... ale rozhodnutá ještě nejsem :)

      Vymazat
  21. AH tá škola. :D Nemám rada tieto články, lebo vo mne vyvolávajú výčitky, že sedím pri počítači a neučím sa.
    Victoria's secrets

    OdpovědětVymazat
  22. Domči ja som na základke bola úplne rovnaká! Strašná stresáčka :D Až teraz spätne nechápem prečo...keby som vedela čo všetko mám ešte pred sebou..:D Na strednej nestresujem už vôbec a ani teraz v maturitnom ročníku apsoň nie pri písomných a praktických maturách. :D Teraz však na mňa dolieha celkom stres, pretože sa blížia ústne a toho učiva je vela :O Aj keď viem, že veľa ľudí tvrdí, že je to pohodička odpoveď. :D Ale inak super rady čo sa týka toho učenia a hlavne na výške :/ Presne mám rovnaký problém ako ty, že keď je niekto až moc v pohode, tak am to ešte viac stresuje a keď zase niekto mega stresuje tiež to na mňa zle vplýva :/
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, teď už jsem se zase naladila na optimističtější vlnu, aneb na zkoušku jdu s tím, že mě čekají ještě horší zkoušky a nevím, jestli mě to víc uklidňuje, nebo stresuje ;)
      Držím moc palce! :)

      Vymazat
  23. Jsem taky hrozný stresař :/ Prostě si nemůžu pomoci - stavy úzkosti, záchvaty paniky, ... Stále si snažím říkat, že ať se stane cokoliv, svět se nezboří, ale ten pocit v mé hlavě se nedá přehlušit :/
    Ráda bych tě pozvala na moji giveaway: Veronique beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To přesně znám.. ale držím nám palce, abychom to překonaly :)

      Vymazat
  24. Super rady! Ja akurát o necelé 3 týždne maturujem a tak trochu začínam stresovať, že nič nestíham, no musím sa prinútiť sadnúť si za tie zošity a naučiť sa to :)
    Caroline

    OdpovědětVymazat
  25. Úžasný článok. Aj ja som písala na základke prímačky do triedy s rozšírením vyučovaním matiky.A čo sa týka stresovania- bojím sa, že pri mature skončím na práškoch hahaha.

    NINAVE

    OdpovědětVymazat
  26. Jé, to jsou super rady. Určitě budu praktikovat to, že všechno bude za námi. Ale nechápu proč vždycky musím všechno nechávat na poslední chvíli. Vím, že budu psát test, sama si říkám, že se na něj budu učit třeba čtyři dny předem a stejně to nechám na poslední chvíli. Jinak to cos prožívala na gymplu ty, mám pocit, že teď prožívám taky. Někdy je to fakt skličující, s jakým odporem do té školy jdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc mrzí, ale držím palce, aby jsi do té školy chodila s menším odporem a všechno zvládla! :)

      Vymazat
  27. Ty musíš být až strašidelně chytrá. :) Držím palce, ať zvládneš zkoušky na ten 1. pokus, začínám se pomalu, ale jistě děsit příštího roku..:D
    Chic by Jane

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď si spíš připadám až strašidelně dutá :D Děkuju :)

      Vymazat
  28. Naštěstí mám už ty školní stresy za sebou, i když před maturou jsem byla psychicky úplně mimo a od státnicích ani netřeba se zmiňovat, Týden předtím jsem musela brát prášky na nervy:D

    I když oni mě ty stresy doženou i v normálním světě a je jedno jestli musím jít sama na úřad, nebo někam zatelefonovat. Dělá mi to problém jak v angličtině tak češtině. Ale taky se vždycky snažím povzbuzovat tím, že ím dřív to udělám, tím dřív se přestanu stresovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti závidím, že t máš už za sebou! :)
      Tak to jsem na tom úplně stejně! Také nesnáším něco zařizovat, vždycky vyřídím něco úplně jinýho a pak tam musím znovu :D

      Vymazat
  29. Ja som rada že do školy už nechodím a to len kôli učeniu. Ja som do školy chodila rada písala som strašne rada ale učiť sa to?? To bolo pre mňa mučenie a hruuza všetko naspamäť keď som chcela niečo vedieť ale zvládla som maturitu a to je hlavne sranda je to že je to už 5 rokov čo som zo školy vonku a niekedy sa mi zdá ako keby som len nedávno tam chodila ,,letí to strašne rychlo..ale toto je pravda ,,keď nejde o život nejde o nič" :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti závidím, že už to máš všechno za sebou! Snad i mě to tak rychle uteče :)

      Vymazat
  30. neskutočne super článok ;) presne takéto mám rada, kde autori nechajú čitateľa nahliadnuť do ich myšlienok s ponúknu im ich perspektívu :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  31. Naozaj skvelé rady, veľmi sa mi páči čo časové rozpätie ako si tam dala, že všetko bude za nami:) veľmi ma tento článok nakopol naozaj!:) určite viac takých!

    OdpovědětVymazat
  32. Skvelý článok ! :) Ten prvý bod som si opakovala pred skúškami z autoškoly, pretože som sa neskutočne bála a pomohlo ! :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  33. Krásný článek, já jsem teď ve třeťáků a i tak se už teď bojím a obávám maturity. Jsem totiž spíše takový flákač, takže vždycky nějak propluji s dobrou známkou, ale přitom nic neumím a nic jsem se nenaučila (bůh žehnej chytrým spolužákům). No jsem na to zvědavá :-D
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych chtěla vším tak nějak proplouvat :D Maturitou určitě taky propluješ :)

      Vymazat