F Romány od Jane Austen - Another Dominika

Romány od Jane Austen

Když se řekne Jane Austen, nejspíš se většině z Vás vybaví její snad nejslavnější dílo Pýcha a předsudek. Románů ale autorka napsala za svůj život celkem sedm. Pět z nich jsem měla doma už několik let, během karantény jsem je postupně znovu přečetla a nakonec jsem si objednala i zbylé dvě. A pokud jste od Jane Austen žádnou knížku nečetli, možná Vás tento článek přesvědčí, abyste to změnili.
P.S. Nebudu popisovat děje jednotlivých knih, jelikož témata jsou si hodně podobná a vykreslovat jednotlivé postavy a co se mezi nimi děje, by bylo na dlouho a nejspíš bych to ani tak nezvládla. Jedná se o knihy, jejichž hlavní hrdinkou je mladá žena, která popisuje svoje pocity, jednotlivé rozhovory a v podstatě vždy je na konci šťastně zamilovaná. Proto se zaměřuju spíše na pocity, které z knížek mám. 


Pýcha a předsudek
Zřejmě nejznámější knihou od Jane Austen je Pýcha a předsudek. Příběh o slečnách Bennetových je evergreeným, který si v každé době najde svoje čtenáře. Co na knize oceňuji je mimo jiné i to, že v ní nejsou žádné obsáhlé popisy míst, přírody či vnitřních pocitů hrdinky. Děj knížky je rychlý a v příběhu se toho stane opravdu hodně. Já naprosto miluju vnitřní proměnu Elizabeth a pana Darcyho, jejich příběh lásky je prostě kouzelný.

Emma
Když jsem Emmu četla poprvé, měla jsem pocit, že to je zbytečně rozvláčná kniha, ve které se toho moc neděje a nudila mě. Ale je to kniha, do které jsem musela dospět, abych ji dokázala ocenit. 
Emmu si zamilujete. Tato mladá slečna si vzala do hlavy, že má skvělý úsudek ohledně toho, kdo by se ke komu hodil a kdo by si koho měl vzít. Řekněme, že v tom úplně úspěšná není. Pokud vydržíte pár dlouhých pasážích o ničem a zaměříte se na omyly v jejích úsudcích a smíříte se s charaktery postav, tak Vás Emma bude bavit.

Mansfieldské panství
Pořád nevím, co si o Mansfieldském panství myslet. Hlavní hrdinku Fanny si zamilujete, ale celkově mi knížka přijde zdlouhavá a její konec zbytečně uspěchaný. Možná je to vlastně i něco, co mě na tvorbě Jane Austen vadí. Všechny tyto romány končí v okamžiku, kdy se hlavní hrdinka zasnoubí, maximálně je tam pár větami popsáno, co bylo dál..


Rozum a cit
Je knížka, která ve mně po každém přečtení zanechává nejmenší dojem. Přijde mi, že jednotlivé motivy znám už z jiných jejích knížek (Rozum a cit ale začala Austen psát jako první knihu a zároveň se i jedná o její první publikovanou knihu, takže to spíš může být tak, že jednotlivým motivům je v jiných jejich knihách věnováno více pozornosti, a proto mě Rozum a cit nechytl za srdce). Ale i tak si v průběhu čtení Elinor i Mariannu vždycky oblíbím a  držím jim palce, aby bylo na konci všechno dobré. Možná bych Rozum a cit doporučila jako tu první knihu, kterou si od autorky přečíst. Děj plyne rychleji než u Emmy a jednotlivých motivů je tam tolik, že dostane celkem dobrý přehled o tom, o čem autorka píše. 

Opatství Northanger
Opatství Northanger je výjiměčné především tím, že není psáno z pohledu hlavní hrdinky, ale je jasně oddělené, že autorka se stává vypravěčkou příběhu včetně svých postřehů a "poznámek pod okraj". Miluji charaktery jednotlivých postav, jediné, s čím mám při každém čtení problém, je jakási až dětská naivita Catherine a její dychtivost po strašidelných až hororových příbězích. Jinak je to zas taková jiná Jane Austen a slibuju Vám, že s knížkou strávíte fajn odpoledne.

Anna Elliotová (někdy také Pýcha a přemlouvání)
Anna je asi mojí nejoblíbenější knihou. Každé její čtení je pro mě pohlazení po duši. Pro mě je Anna vzorem mladé dívky pro všechny ostatní hrdinky Jane Austenové. Je mi jí vždycky líto a pokaždé jí přeju jen to nejlepší. 

Lady Susan
Lady Susan mě neskutečně mile překvapila. Jedná se o román v dopisech, u kterého se určitě nebudete nudit. Knížka je svižná, pisatelé a adresáti dopisů jsou různí a věřím, že na konci stejně jako já budete litovat, že Lady Susan není delší.


Četli jste některou z knih? Čtete rádi i romány napsané v dávné minulosti, nebo upřednostňujete knížky nové? Jaký typ knížek čtete nejraději?

CONVERSATION

30 komentářů:

  1. Já popravdě nejsem příliš fanynkou Jane Austen, ale zřejmě je to tím, že jsem ji četla jako povinnou k maturitě a popravdě mě tolik adorovaný příběh Elizabeth a pana Darcyho nechytil. Je ale pravda, že jsem byla tehdy mladší, méně zkušená a možná bych jejím příběhům nyní rozuměla více a vnímala to s hlubším porozuměním, než jenom jako romantické slátaniny jako v tom maturitním ročníku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem byla mladší, tak jsem taky její příběhy vnímala úplně jinak než dnes.. Tak možná by ti teď sedla její tvorba více :)

      Vymazat
  2. Musím přiznat, že jsem nikdy žádnou knihu od Jane Austen nepřečetla a ani mě to moc neláká. Mám ráda historické knihy, filmy i seriály, ale tohle mě bohužel nějak nebaví. Viděla jsem několik filmů a také docela nuda, tak trochu vše stejné, jediné, co se mi alespoň trošku líbilo byl Rozum a cit, ale to hlavně, že tam hraje má oblíbená Kate Winslet a Alan Rickman :D Ale možná, že k tomu někdy ``dospěji`` nebo změním názor a vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem z filmů viděla jen Pychu a předsudek a film se mi líbil, ale upřímně mě ani filmové adaptace moc nelákají :)

      Vymazat
  3. Já od Jane četla právě tu Pýcha a předsudek (maturitní četba :D ) a Rozum a cit. A Emmu bych strašně ráda viděla jako film, teď nedávno vlastně vyšel v kině. :-) Mám tuto spisovatelku ráda. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, vím, že teď byla v kině nová adaptace Emmy, jsem zvědavá, jak ji pojali, z ukázek mi přijde, že příběh zmodernizovali ;)

      Vymazat
  4. Četla jsem jen Pýchu a předsudek a ty nejznámější tři viděla jako film, ale vzhledem k tomu, že studuju anglickou filologii, se Jane Austen stejně nevyhnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad až na Jane Austen dojde řada, tak se ti bude líbit! :)

      Vymazat
  5. Knihy z tzv. "povinné četby" mám načtený, ale k Jane Auston jsem se ještě nedostala. Od střední si jí plánuji přečíst, ale zatím asi nenastal ten pravý čas..:) Ráda bych začala Pýchou a předsudkem. Doufám, že nebudu zklamaná.
    Překvapilo mě, že nehodnotíš Rozum a cit příliš kladně. Sestřenka tuhle knihu zbožňuje a pořád o ní básní.
    Yane

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad ten správný čas někdy nastane :) Každému se mi líbí jiné knížky, třeba já k Rozumu a citu ještě dospěju :)

      Vymazat
  6. Ja som ešte Austenovej neprišla na chuť. Čítala som Pýchu a predsudok pred pár rokmi a veľmi ma neoslovila, vyžadovalo si to veľa sebazaprenia dočítať ju dokonca. Nedávno som začala čítať Emmu, ale tiež som to po niekoľkých stranách vzdala - možno by ma bavila, ale bolo aj skúškové, takže som na čítanie nemala takmer vôbec čas. Keby som išla niečo od nej čítať, asi by som si vybrala Northanger Abbey. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, třeba ta Emma je hodně zdlouhavá, když jsem ji četla jako mladší, tak jsem sama měla velký problém ji vůbec dočíst, ale když jsem ji četla teď po pár letech, tak jsem si ji užila :)

      Vymazat
  7. Já jsem zkoušela si přečíst nějaké úryvky, ale tohle prostě pro mě bohužel není, i když je to klasika. :) Viděla jsem dva filmy a není to špatný, ale už bych je vidět taky nemusela :) není to nic, co bych si pustila s radostí znova a sama od sebe :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem spíš čtenářka detektivek a thrillerů, i když se nevyhýbám ani jiným žánrům. nicméně od Austenové jsem nečetla nic a podle tvých krátných charakteristik mne to ani moc neláká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každého baví něco jiného, mě zas moc nelákají detektivky a thrillery ;)

      Vymazat
  9. Pýcha a předsudek je podle mě základ od této autorky a už kolik let se chystám na to, si knížku konečně přečíst! :D Snad se k tomu dokopu teď, když už mám konečně volno. :))

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem si naprosto jistá, že její knihy bych zbožňovala, protože zfilmované se mi moc líbí, ale paradoxně jsem si nikdy žádnou knihu nepořídila. Asi na to ještě nebyl ten správný čas. :)

    Lucka z Seriouszone

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad ten správný čas nastane :) Když se ti líbí filmy, tak se ti určitě budou líbit i knížky :)

      Vymazat
  11. Mám rada knihy ale skôr tie o móde, ako šiť, ako nastylovať a podobne. Romány veľmi nemusím ale moja mama a sestra ich milujú. Tie majú také zbierky že až :D Keď bude mať mamka narodeniny tak jej asi kúpim nejakú knihu :) Ďakujem za tip

    AKO SA PODOBAŤ NA FRANCÚZSKY VĎAKA ŠATÁM?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad vybereš nějakou, která se bude mamce líbit :)

      Vymazat
  12. Od Jane jsem četla pouze Pýchu a předsudek a ačkoliv se mi kniha líbila, tak se asi nechystám přečíst si její další knihy, jelikož to zkrátka není žánr pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pýcha a předsudek je taková klasika a je fajn, že jsi přečetla alespoň tu :)

      Vymazat
  13. Přiznám se, že jsem od ní žádnou knihu nečetla. Ale možná je na čase to napravit :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  14. To je krásná recenze! Jane Austen mám taky moc ráda, i když přesně jak píšeš, témata i postavy jsou si velmi podobné, takže knížky nejde číst jednu za druhou, pokud teda čtenář(ka) není opravdu skalní fanoušek :). Ono je to pochopitelné, autorka se vzhledem ke své době i postavení pohybovala ve velmi omezeném společenském okruhu a jen těžko by psala o jiném prostředí, než které sama znala, s takovým nadhledem a důvěrnou znalostí reálií. Moje nejoblíbenější zůstává Pýcha a předsudek, protože Lízinka je mému srdci ze všech hrdinek nejbližší, ale velmi ráda mám i Emmu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ To máš vlastně naprostou pravdu, trošku se za to stydím, ale nenapadlo mě takto nad tím přemýšlet :)

      Vymazat
  15. Ja som ešte nič nečítala, pretože som mala doma Annu. Skúšala som to asi 4x, vždy som vydržala tak 10 strán. Nebavila ma. Tak som ju posunula:)

    OdpovědětVymazat