F Lidé | Matt Haig - Another Dominika

Lidé | Matt Haig

 Knížka s jednoduchým a jasným názvem Lidé vypráví příběh o lidech očima mimozemšťana, který má tajnou misi na zemi – zamezit zveřejnění vyřešené matematické rovnice, která by způsobila pokrok lidstva, na který nejsme připravení. O tom je ve zkratce kniha Lidé od Matta Haiga, kterou jako novinku vydalo nakladatelství Ocelot a za jejíž výtisk k recenzi děkuji e-shopu Megaknihy.


I když už je to nějaký ten týden, co jsem knížku dočetla, pořád z ní mám rozporuplné pocity. Zhruba první polovina knížky se mi nelíbila. Představa mimozemšťana na zemi, který svýma očima prozkoumává lidský svět může znít zajímavě, ale nelíbilo se mi, jakým pohrdavým pohledem to bylo napsáno. Nemyslím si, že by to, co jsme jako lidé dokázali, muselo být tak podhodnocováno a hodno kritice. Nedokázala jsem se smířit ani s tím, že by bylo nutné hned každého zabít jen pro to, že možná o vyřešené rovnici ví. Nejspíš, kdybych si nepřečetla ukázku z knížky, již během první půlky bych knihu odložila, což běžně nedělám.

Pak se ale příběh překlání a náš mimozemšťan zjišťuje, že to s námi lidmi nejspíš nebude tak černobílé, jak byl učen. Že možná máme nějakou naději, že v nás je láska, dobrota a laskavost. A tak i on, čím více času s námi tráví, se tím více stává člověkem s city. Je to zajímavá proměna, která i mě dodala naději, že to možná s námi nebude zas až tak zlé.


Knížka bezesporu přináší zajímavý pohled na lidský život. Na to, že možná na první pohled věci nemusí mít logiku a dávat smysl, ale nakonec tvoří dokonalý celek. Na to, že být člověkem možná není tak úplně špatné. A kdyby první polovina knihy nevyznívala tak pohrdavě, byla bych z ní mnohem více nadšená. Četla jsem, že pohled mimozemšťana na svět má odrážet skutečnost, že nemoci duše, kterými si i sám autor prošel, vyvolávají v lidech pocit odcizení od světa. Myšlenka je to zajímavá, ale nemyslím si, že by bylo vhodně uchopená a že by právě první část příběhu mohla někomu pomoc necítit se tak sám.


Nejvíc se mi z knížky líbily doporučení, které dává otec (mimozemšťan) svému synovi. Jsou to doporučení, které odrážejí jeho zkušenosti z lidského světa a jsou skvěle sepsána. Možná i díky tomu ve mně převládá zklamání z knížky, jelikož jsou to právě ty věty, které jsem si přečetla na obalu knihy, které mě tak zaujaly a díky kterým jsem čekala, že v podobném duchu se bude odvíjet celá kniha.

A nebo jsem jen prostě optimistka, co věří tomu, že lidstvo dělá, co může a že na tom nejsme tak špatně.


Věřím tomu, že někomu, kdo má k bytostem z vesmíru bližší vztah jak já, se bude kniha líbit. Vlastně i pro mě bylo do jisté míry fascinující pozorovat, jak ten náš svět může vnímat někdo zvenčí. A věřím tomu, že Vám knížka dodá naději, že to s námi není tak špatné.

Pokud Vás kniha Lidé zaujala, najdete ji na Megaknihách v sekci Motivace a osobní rozvoj.


CONVERSATION

24 komentářů:

  1. Téma vesmíru a všeho kolem mě vždycky zajímalo. Knížka může být super, už jen kvůli tomu, že tyhle náměty nejsou až tak často zpracované. SKvělý tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš vlastně pravdu, že knížky se podobných témat moc často netýkají, z tohohle úhlu pohledu to zajímavá knížka určitě je :)

      Vymazat
  2. Vypadá to na zajímavou knihu, ale asi by se mi taky moc nelíbila. Na tuhle tématiku moc nejsem.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  3. It looks amazing! <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Ty rady nakonec vypadají docela fajn, ale po téhle knížce asi nesáhnu. Díky za recenzi! :)

    Chtěla bych tě pozvat na Giveaway o spoustu delikates https://corculum.blogspot.com/2020/12/novorocni-giveaway-2021.html
    Měj se hezky, Š

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rady jsou skvělé, jen škoda, že v podobném duchu není celá kniha :)

      Vymazat
  5. Kniha zní zajímavě, ale žánr by pro mě asi úplně nebyl. :)

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  6. Já knížky z oblasti sci-fi četla kdysi dávno, pak mne nějak postupně přestaly bavit. Takže po knížce, kde hraje roli momozemšťan bych teď asi nesáhla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si to příště také radši dvakrát rozmyslím, než po takové knížce šáhnu :)

      Vymazat
  7. Kniha vypadá zajímavě, ovšem úplně nevím, zda by přesně tohle bylo pro mě :)

    OdpovědětVymazat
  8. Knihu neznám, ale vypadá velmi dobře, mrknu po ní :)

    OdpovědětVymazat
  9. No jako můj styl četby to úplně nezní, ale věřím, že může přinést zase další myšlenky a pohled na nás jako lidstvo celkově. Je dobře, že si knížku dočetla, i když tě ze začátku nebavila. Já se taky vždycky snažím všechny knížky dočíst, i když mě úplně nebaví. Třeba mě někdy v půlce nebo na konci ve finále překvapí. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) Taky se snažím každou knížku dočíst a mám pocit, že se mi to zatím i povedlo :) ..občas je to ale fakt boj ji dočíst až do konce ;)

      Vymazat
  10. Tak to vypadá, že se Haig specializuje na nějaké jednoduché příběhy, které zatraktivní tím, že je vypráví velmi specifickým pohledem. Já četla Klub mrtvých otců, kde je to zase malé traumatizované dítě, které má nejspíš halucinace se svým mrtvým otcem, který ho pověří zabití svého údajného vraha - svého bratra. A je to šílená knížka, ale dobrá. Tohle mě zaujalo na začátku, ale jak jsi psala, že ta první půlka byla plná povýšeného pohledu mimozemšťana, tak to nevím nevím, s tím bych asi měla problém taky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klub mrtvých otců mě tedy dle tvého popisu nezaujal vůbec, já sama od Haiga četla Důvody, proč zůstat naživu, knížka se také týkala duševních nemocí a přišla mi fajn :) ..možná ten povýšený pohled byl jen můj subjektivní pohled, ale opravdu jsem se to přes to nějak nedokázala přenést ;)

      Vymazat
  11. Thank you for this intresting article. :-)eg Cinotti
    belinski harp contrivance observe Selma boxington wireless scapula joggle

    Cyprus real estate for sale

    OdpovědětVymazat
  12. Tak tato knížka vypadá velice zajímavě.. Myslím, že by se líbila i muži.. A ten konec té knihy se mi strašně líbí, jelikož se o tyto věci zajímám nadchla mě. Pokud na ni narazím určitě pořídím :) Děkuji za recenzi.

    OdpovědětVymazat