F Knihy od českých autorek - Another Dominika

Knihy od českých autorek

Přiznávám, že sama účelně české autory nevyhledávám. Ještě, že mám ale mamku, která mi začala k Vánocům kupovat knížky od českých autorek a já jsem díky ní objevila spoustu skvělých knížek. Kolikrát mě tak zaujmou, že si sama kupuji další.

Šikmý kostel I. a II. díl | Karin Lednická
Moje největší překvapení za poslední dobu. 
Věděla jsem, že knížky existují, ale nikterak mě nelákaly. Když jsem si četla anotace, nepřišlo mi, že tvrdé hornické prostředí vměstnané do kroniky by bylo něco, co by mě bavilo číst. Proto, když jsem si knížku pod stromečkem rozbalila, jsem byla na rozpacích. Ty se ale rozplynuly po prvních pár stránkách. Osudy hlavních hrdinů mě naprosto dostaly a zasáhly. Bylo témě nemožné knížku odložit, s každou stránkou se dělo něco nového a více a více se nám poodhaloval drsný život v tehdejší době. 
Ještě jsem neměla ani první díl dočtený a objednala jsem si druhý.
Bylo pro mě fascinující, jakým způsobem se odvíjel život v prostředí česko-polských hranic. Jak jim rozhodnutí zapsat se ke "správné" národnosti mohlo zachránit život. Při čtení jsem se nemohla ubránit pocitům, že už je toho moc, že přeci členy jedné rodiny nemůže postihnout tolik zlého. A o to děsivější je, že se věci vyobrazené v knize opravdu děly.
Tento strhující čtenářský zážitek všemi deseti doporučuju.



Markéta Lukášková
Je mladá česká autorka, která mě baví. Jejími hlavními hrdinkami jsou dívky, které řeší obvyklé starosti, vždy jsou ale její romány okořeněny něčím navíc a tím dodá knihám nečekaný rozměr. Hlavním hrdinkám budete rozumět a možná díky tomu, co řeší, se dozvíte i odpověď na otázky, které vás už dlouho zajímají.
O Pandě v nesnázích a Lososu v kaluži jsem psala tady, k posledním Vánocům jsem dostala Majonézu k snídani. Nenechte se odradit názvem, slibuju, že se vám kniha bude určitě líbit víc než její pojmenování. Prostřednictvím Emi a jejích nejbližších budete zkoumat lásku, kde se bere a proč někdy zmizí. Zajímavý mezigenerační vhled na vztahy. Čtivá kniha, která vám rychle uteče.



Bude dobrej; Je dobrej | E. M. Baco
Deníkové zápisky o životě s agresivním psem, naprostý must read nejen pro všechny pejskaře. Fascinující čtení o psí duši, o určování hranic a výchově psa. Mně oba dva díly otevřely oči. I když psi miluju, dřív jsem se větších plemen dost bála. Přijde mi, že díky knihám jsem lépe porozuměla psí duši a moje obavy z velkých psů se rozplynuly. Navíc v pokračování knihy (Je dobrej) jsou i praktické zkušenosti, názory a nedorozumění z výchovy pejsků. To bylo pro mě hodně přínosné, jelikož pořád přemýšlím nad tím, že bych se psům chtěla věnovat. Jen se mi ještě nepodařilo vymyslet, co přesně by to mohlo být, aby to bylo proveditelné po všech stránkách.
Knihy si na nic nehrají, dostanete syrový popis toho, jaké to je, když si domu nastěhujete agresivního psa. Jak těžké, ale i krásné okamžiky vás čekají. A jak se i z takového psa může stát životní parťák.
A že žádný pes si nezaslouží, abychom nad ním zlomili hůl.


Četli jste něco od některé z autorek? Kdo je váš oblíbený český autor?


CONVERSATION

40 komentářů:

  1. moc české autory nevyhledávám, a když už tak spíše sáhnu po fantasy :) ale o tom pejskovi mě ty knihy opravdu zaujaly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase nevyhledávám fantasy knížky, jediná série, kterou čtu, je Strážce ztracených měst :)

      Vymazat
  2. Dominiko, já jsem četla Šikmý kostel a Lososa v kaluži. Šikmý kostel se mi líbil moc, Losos v kaluži až tolik nenadchl, ale klidně si od této autorky přečtu i něco dalšího. Jinak se mi líbila Bílá voda i Žítkovské bohyně od K.Tučkové. Pokud jde o můj oblíbeny žánr - detektivky, mám ráda M. Klevisovou a teď jsem objevila ještě J. Březinu, který se mi taky četl dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žítkovské bohyně jsem četla a byla to opravdu skvělá knížka, hodně přemýšlím i nad Bílou vodou, ale dle popisu mě knížka tolik nezaujala. Ale předpokládám, že až jí jednou rozečtu, bude to podobný příběh jako se Šikmým kostelem :)

      Vymazat
  3. Šikmý kostel už mě také delší dobu láká, tak si jej pravděpodobně také pořídím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nečetla jsem a oblíbeného českého autora (současného) se přiznám, že asi nemám, čtu spíš zahraniční :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  5. Přiznám se, že na české autory také moc nejsem :) Já teď rozečetla Milý Johne a začíná se mi to moc líbit. Pak mě čekají knížky od Julie Caplinové :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížky od Sparkse mám moc ráda, kdysi jsem je četla pořád :)

      Vymazat
  6. Dominiko, zdravím. Četla jsem od Karin Lednické Šikmý kostel oba díly, je to mimořádný román. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Dominiko, paní Lednická píše skvěle, mám ráda i paní Tučkovou. Není to lehké čtení, ale jdou do hloubky a bez cingrlátek...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, já taktéž české autory moc nevyhledávám. V posledních letech jsem nejvíc českého četla asi od Hartla nebo Třeštíkové. Ráda bych prozkoumala Alenu Mornštajnovou, ta mě opravdu zaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny tři autory jsem četla, ale přišlo mi, že se pak náměty jednotlivých knih hodně podobaly a mě to přestalo bavit :)

      Another Dominika

      Vymazat
  9. Četla jsem Šikmý kostel, taky se mi líbil víc, než jsem čekala, a na druhý díl se chystám. Pokud jde o takové ty "módní" (což nemyslím nutně pejorativně) autorky, před časem jsem přečetla Houbařku od Viktorie Hanišové, což byla sice dost drsná četba, ale rozhodně velmi dobrá kniha, z níž se navíc člověk dozví hodně o houbách. :)

    Ale když si odmyslím pár klasiků, můj nejoblíbenější český autor je Radoslav Nenadál, který zemřel před pár lety. Přijď zpět (anebo radši ne), Gaudeamus, Ovčáci čtveráci, Zahrada a spousta dalších jsou podle mě úžasné knihy a četla jsem je už fakt mockrát. Z českých autorek jsou moje oblíbenkyně Jana Červenková, Eva Michorová nebo Romana Riba-Rollingerová.... o kterých se z nějakých mně nepochopitelných důvodů téměř neví. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že ani jednoho tohoto českého autora neznám, moc děkuju za tipy :)

      Vymazat
  10. Karin Lednická je úžasná! Nemohu se dočkat, až vyjde třetí díl. Doporučuji i její další knížku - Životice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třetího dílu se ani já nemůžu dočkat :) Životice mám v plánu, ale teď mám doma ještě dost nepřečtených knížek :)

      Vymazat
  11. Já jedinou autorku u které jsem přečetla všechny knihy tak byla Alena Mornštajnová jinak moc české autory taky nevyhledávám. Upřímně začala jsem číst šikmý kostel I. a po pár stránkách jsem ji odložila, protože mě to příliš nenachlo, ale když čtu teď tvůj článek možná tomu ještě dám jednu šanci. Markétu Lukáškovou znám díky jejímu podcastu co Vás v dějáku nenaučili, který mě neskutečně baví. Knížky jsem od ní nečetla a tak nějak si mě nahlodala k tomu si nějakou přečíst. Právě Alenu Mornštajnovou mám hrozně ráda, její knihy se čtou jedním dechem.

    Epilepsyylife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenu Mornštajnovou jsem četla, ale její knihy mi připadaly až moc podobné..

      Another Dominika

      Vymazat
  12. Markétu Lukáškovou nečtu vůbec, jelikož jsem před nějakou dobovou viděla, jak se vysmívá tlustým lidem, nevím kde to bylo, ale nějak mi to zůstalo v hlavě a od té doby nemám vůbec chuť od ní něco číst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, to jsem neviděla ani neslyšela, každopádně jestli je to pravda, tak je to děsný a nedivím se, že do čtení jejích knih nehrneš..

      Vymazat
  13. Šikmý kostel jsem četla a byla jsem nadšená. V knihovně mám objednaný druhý díl, snad už se brzo dočkám. V poslední době jsem objevila docela dost mladých českých autorek a většinou jsem zklamaná nebyla. Zdravím 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsi ze Šikmého kostela byla taky nadšená :)

      Vymazat
  14. České spisovatele taky nevyhledávám, ale od Markéty Lukášové jsem četla dvě knihy a moc mě bavily. :-) A ještě mám moc ráda Alenu Mornštajnovou :-) Ostatní knihy nenzám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mornštajnovou jsem četla hodně, ale pak mi už její knížky přišly hodně stejné :)

      Vymazat
  15. Knížky vůbec neznám, nejvíce mě zaujaly ty psí :).

    OdpovědětVymazat
  16. Ve středu jsme s mamkou a sestrou navštívily babičku s prababičkou. Prababička už od dětství miluje knihy, a tak jich má plný byt. Viděla jsem v její knihovně Šikmý kostel - babička má první díl. Dala nám ho s tím, že až koupíme druhý, máme jí ho poslat na přečtení. Odnesly jsme si taky Chaloupky a Prahu ve fotografii. Tak trochu jsem si připadala jak keliška, ale babičce to prý nevadí, že si je máme klidně vzít.
    Já české autory taky moc nečtu, ale oblíbila jsem si Hanu Marii Körnerovou, Jiřího Hanibala i Alenu Mornštajnovou.
    Moc děkuji za tipy - teď se na Šikmý kostel těším ještě víc.
    Hezké velikonoční svátky, Domčo. ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je moc hezký :) Ať se Šikmý kostel líbí i tobě :)

      Vymazat
  17. Na Šikmý kostel se chystám už několik měsíců, ale zatím jsem se ke knížce nedostala. Moc se na ni ale těším, protože jsem slyšela jen samou chválu. :)

    OdpovědětVymazat
  18. Knihy asi neocením tolik jako ostatní, ale to už u mě víš. Co bych mě zajímalo a přečetla bych si je Šikmý kostel :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  19. Lednickou jsem objevila vloni, mám přečtený první díl a vyčkávám, až se na půjčovacím pořadníku dostanu na první místo u druhého dílu :D Dostal mě hlavně styl, jakým je příběh vyprávěný, nešlo se od toho odtrhnout!

    OdpovědětVymazat
  20. Šikmý kostel je senzační! Můj knižní objev loňského roku. Moc se těším i na finální třetí díl. Ze současných českých autorek mám moc ráda ještě Tučkovou a Mornštajnovou. Mornštajnovou už znáš, ale pokud se ti líbil Šikmý kostel, tak i Tučková by ti mohla sedět. Žítkovské bohyně byly velmi příjemné čtení, Vyhnání Gerty Schnirch je hodně silné a bolavé, ale za mě asi nejlepší z jejích knih, Fabrika se odehrává v Brně na místech, které dost možná sama znáš (i když to už není tak beletrie, jako spíše literatura faktu)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se třetího dílu nemůžu dočkat, Šikmý kostel je dechberoucí čtivo :)
      Žítkovské bohyně jsem četla minulý rok a nemohla jsem se od nich odtrhnout, Tučková je rozhodně autorka, kterou bych chtěla prozkoumat víc :)

      Vymazat