F Co jsem přečetla | leden - únor 2022 - Another Dominika

Co jsem přečetla | leden - únor 2022

 I v novém roce jsem se rozhodla pokračovat s články o tom, co jsem za nějakou dobu přečetla. Jednoduše jsem si je oblíbila, jsem ráda, že mám přehled o tom, kolik a jaké knížky jsem přečetla a zároveň to je pro mě vlastně i tak trošku motivací, abych každý den čtení aspoň chvilku věnovala. 


Panda v nesnázích | Markéta Lukášková

Markéta Lukášková je poměrně známá česká autorka, která má za sebou úspěšné tituly. Na mě pod stromečkem čekala Panda v nesnázích, jejíchž čtení jsem si nakonec užila. Kniha se skládá ze dvou časových úseků - současnosti , kde sledujeme studentku Terezu, která se po rozchodu s přítelem vrací k rodičům, bojuje s psychickými problémy a i s diplomovou prací, kterou píše o neznáme hrdince Marii, a minulosti, v níž členka odboje Marie u sebe schovává Terezina dědečka, bojuje proti komunismu a nakonec je i uvězněna. Obě dvě linie byly neskutečně zajímavé, jen mi vlastně tak úplně nešly dohromady a možná by bylo lepší, kdyby se jednalo o dvě samostatné knihy. Velkou výhradu mám ale ke konci, který mi přišel hrozně zkrácený a zjednodušený a rozhodně by si zasloužil více pozornosti. Ale i přes to se mi moc líbil autorčin styl psaní, témata, která jsou v knize zpracována a i psychologie postav. 


Nespoutaná - Probuďte se a začněte žít | Glennon Doyle
Knížka, kterou jsem koncem minulého roku vídala všude a strašně moc jsem toužila po tom, abych si ji přečetla. Tak nějak jsem cítila, že to bude pro mě ta správná seberozvojová knížka, ve které se najdu. 
Líbilo se mi, že je knížka psaná formou krátkých příběhů z autorčina života, ve kterých je strašně moc zajímavých myšlenek a postřehů, je to inspirující čtení plné transformace a vnitřních změn. Jen mi vadilo pro mě chaotické řazení v knize, kdy jsem se moc neorientovala v tom, v jakém časovém období v Glennonyně životě se nacházíme. Myslím si, že by bylo lepší, kdyby autorka knížku rozdělila na části týkající se např. výchovy dětí, vztahu sama k sobě, k partnerským vztahům apod., i když chápu, že všechny linie se prolínají. 


Rozhodni se být zdráv | Jan Vojáček
Volné pokračování knihy Umění být zdráv, o níž jsem psala tady.
Z první knihy jsem byla nadšená, ale z Rozhodni se být zdráv jsem byla nadšená ještě víc. Jak už název napovídá, knížka se obrací přímo k Vám. Dotýká se oblastí života, které máme všichni stejné a snaží se nám dát na ně jiný pohled. 
Co mě příjemně překvapilo bylo, že v druhé polovině knihy jsou představeni různí odborníci, které pana Vojáčka ovlivnili a tyto osobnosti představily různé terapie, metody a techniky, které nám mohou pomoci se v sobě lépe vyznat a provést v životě změny.


Polaris (Strážce ztracených měst 5) | Shannon Messenger
O této knížce jsem psala samostatných článek, který najdete tady.


Dívka v ledu | Robert Bryndza
Thriller s detektivní zápletkou, která se Vám dostane pod kůži.
Na Dívku v ledu jsem slyšela spoustu chvály a doporučení. Po přečtení se tomu vůbec nedivím. Kniha Vás od prvních stránek vtáhne do děje a už Vás nepustí. Příběh se točí kolem vyšetřování vraždy Andrei, která pochází z vlivné rodiny s tak dlouhými prsty, že zasahuje i do vyšetřování. Erika Fosterová se tím ale nenechá odradit a sleduje svoji stopu, která se ukáže jako ta správná. A slibuju, že až do posledních stránek budete napjatí s očekáváním, kdo je ten vrah.
Doporučuju.


Hadrový panák, Loutkař, Konec hry | Daniel Cole
Trilogie krimithrillerů, které na sebe volně navazují. První dva díly - Hadrový panák a Loutkař - byly neskutečné masakry. V ději se to hemžilo mrtvolami a jejich vyšetřováním, ale bylo zvláštní, že i přes to, že já krimi vůbec nevyhledávám a vyšetřování vražd mi nedělá dobře, tak v těchto knížkách mi to nevadilo a neměla jsem z toho žádné noční můry. Závěrečné pokračování s názvem Konec hry bylo už takovým slabším odvarem, kdy jsem se v myšlenkách už spíše soustředila na vzájemné vztahy než na vyšetřování údajné sebevraždy bývalého policisty. 
Přes to, že jsem krimithrillery přečetla jedním dechem, vadily mi mezery v ději, kdy jsem se úplně neorientovala v tom, proč se zrovna toto děje a ne všechno mi sedělo.



Losos v kaluži | Markéta Lukášková
Poslední knížka, kterou jsem v únoru přečetla, je od stejné autorky jako ta první. Jedná se o autorčinu prvotinu, která se mi líbila možná ještě o něco více než Panda v nesnázích. Přišlo mi, že knížka měla větší spád a ani mi nevadilo střídání vyprávění z pohledu Báry a její babičky z nebe. Možná to bylo tím, že jsem se v určitých povahových rysech Báry našla a její určitá ztracenost v životě mi byla blízká. Zároveň se mi i líbí myšlenka, že naši blízcí se na nás z nebe dívají a dávají na nás pozor.


A co jste přečetli vy? Už jste četli něco od Markéty Lukáškové?

CONVERSATION

30 komentářů:

  1. Nespoutanou jsem četla, to bylo příjemné čtení :-) A Dívka v ledu bych si chtěla přečíst a Lososa v kaluži mám na seznamu k přečtení, tak jsem na to zvědavá :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem obě zmíněné knihy Markéty Lukáškové, ale potom co jsem začala razit filozofii, že každou knihu, kterou už nebudu asi nikdy znovu číst nebo knihu, která mi prostě nic moc nepředala, tak ji pošlu dál, a tak mi tedy ani jedna z nich v knihovně nezůstala. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle filozofii začínám razit taky, ale myslím, že tyhle dvě knížky mi doma zatím zůstanou :)

      Vymazat
  3. Z uvedených jsem četla jen Strážce ztracených měst :)

    OdpovědětVymazat
  4. jednou jsem měla půjčenou Pandu v nesnázích, ale nakonec jsem ji vrátila nedotčenou :) nepřišla ke mně v dobrém období :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trvalo mi chvilku, než jsem se do knížky začetla, tak třeba ji dáš v budoucnu ještě šanci :)

      Vymazat
  5. Shrnutí přečtených knížek mám ráda - jak jejich psaní, tak i čtení na jiných blozích. Nejednou jsem tak našla inspiraci na knihu, která se mi líbila, ale přitom jen po přečtení anotace bych po ní vůbec nesáhla.

    Z tvých knížek mě zaujal hlavně Vojáček, na kterého mám spadeného už delší dobu, ale ještě se mi nedostal do rukou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, přijde mi, že takovéto recenze mi dají více než anotace :)

      Vymazat
  6. Já jsem v únoru na knihy moc času neměla, ale slýchám hodně chvály na tu knihy NESPOUTANÁ! :) Docela by mě lákalo si jí přečíst.

    OdpovědětVymazat
  7. Přečetla jsi toho docela dost. Já jsem četla Dívku z ledu a tu trilogii od Coleho a v postatatě s tvým hodnocením souhlasím. Bryndza se čte moc dobře (však jsem taky v lednu zvládla přečíst dvě jeho knihy) a u Coleho jsem byla nadšená z prvních dvou třetin Hadrového panáka a pak už ti to taky připadalo trochu zmatené (a nepřispěl k tomu fakt, že jednotlivé knížky vycházely s docela velkým odstupem, takže jsem pokaždé trochu zapomněla děj)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Bryndzi bych si chtěla přečíst další knížky, četl se fakt skvěle :) Tak to jsem měla štěstí, že jsem si mohla přečíst knihy hned za sebou, ale čekala jsem lepší rozzuzlení :)

      Vymazat
  8. Dominiko, ahoj. Ty jsi toho přečetla... Mně v poslední době nejde moc číst, nesoustředím se. No a teď už vůbec ne... Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla dlouho nemocná, jinak bych tolik knížek taky nepřečetla :) Ať je lépe :)

      Vymazat
  9. Panda v nesnázích vypadá zajímavě, píšu si na seznam! Loutkář se nám už povaluje v knihovně doma, ale ještě na něj čas nenastal :D Momentálně se prokousávám Kronikou jedné hladovky od DenníkuN...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kroniku jedné hladovky jsem si vygooglila a vypadá tedy hodně zajímavě, děkuju za tip :)

      Vymazat
  10. Markéta Lukášova je pro mě úplně nový autor. O trilogii od D. Cole jsem četla a zaujala mě, tak si ji možná v budoucnu koupím. Já teď dočetla knížku, kterou vydala moje kamarádka Život je někdy jako... A byla moc fajn, ikdyz je kratoucka, oddechové čtení to teda není :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  11. Zajímavé knížky! O některých jsem slyšela, ale žádnou z nich nečetla. Od konce ledna jsem se také ponořila znovu do čtení (pauza kvůli zkouškám), naplňuje mě to :) píšu si čtenářský deník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám tyhle články jako takový čtenářský deník :)

      Vymazat
  12. Rozhodni se být zdráv jsem si taky musela hned, jak jsem se dostala do ČR, koupit. Mám slova pana Vojáčka opravdu ráda a jeho myšlenky a rady se mnou rozhodně rezonují. Knihu jsem ještě celou nepřečetla, ale také jsem z ní nadšená.

    OdpovědětVymazat
  13. Skvelé čítanie! Milujem články zamerané na literatúru. :)

    www.beautiful-savage.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  14. Dívka v ledu mě také naprosto uchvátila, je to snad jeden z nejlepších thrillerů, jaké jsem kdy četla. :) Na Nespoutanou se chystám. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Já se musím přiznat, že jsem měla v poslední době takové "hluché období" co se týče čtení knížek, ale jelikož nám začíná léto a já si moc ráda chodím číst do houpací sítě na zahradu, tak to chci co nejdříve napravit :-) Objednala jsem si z Luxoru hned několik zajímavých titulů a díky slevovému kuponu se mi podařilo ušetřit několik stovek.

    OdpovědětVymazat