F Novoroční přání - Another Dominika

Novoroční přání

Nejsem typ člověka, co by si dával předsevzetí. Dřív jsem to zkoušela, ale samu sebe jsem vystavovala zbytečnému tlaku, sebekritice a sebeobviňování, že nejsem ani dost dobrá na to, abych zvládla dodržovat pár bodů, co jsem si zapsala kamsi na papírek. Efekt býval přesně opačný a mně došlo, že pro mě nejsou. Místo toho jsem se do nového roku snažila vstoupit s čistou hlavou a zbytečně si moc neplánovat, jaké ty následující měsíce budou.
Přesto jsem si všimla, že se mi v hlavě usídlila jedna myšlenka. A mě došlo, že jedno přání přeci jenom mám. 

Chtěla bych být lepším člověkem.

Upřímně je to pro mě překvapivá myšlenka. Nemyslím si, že bych byla špatný člověk. Ale všímám si, že jsou věci/situace/lidi, které tak úplně nezvládám, a to mě trápí. Nikdy jsem nebyla naivní, ale pořád jsem věřila, že v lidech převládá dobro. Že to, co člověk dává, se mu i vrací. Jen s postupem času zjišťuju, že tomu tak v mnoha případech není. A ta každodenní srážka s realitou bývá pro mě těžká.
Proto bych chtěla být sama v sobě dostatečně silná na to, abych se nad to dokázala povznést. Nebrat si věci tak osobně a zaměřit místo toho pozornost na sebe. Každý jeden den udělat alespoň jednu malou drobnost, kterou odkládám, do které se mi nechce. Postupně překonávat svoji lenost a stagnaci. Trávit míň času u televize a víc u toho, co mi dělá radost. Třídit věci a uklidit si prostor okolo sebe.

Abych v tom vnějším světě našla oporu pro pevné základy světa vnitřního.

Abych se měla o co opřít, až zase budu mít pocit, že okolní svět je až moc.
Abych se naučila usmát, poděkovat a odejít ze situacích, které mi nejsou příjemné.
A abyste to zvládli i vy.



Co si do roku 2023 přejete vy?


CONVERSATION

34 komentářů:

  1. Moc Ti v tomhle fandím <3 Mám tě ráda!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ať ti to vyjde. Když napíšu, co si přeju já, bude to znít jako děsné klišé - první dvě věci, které mne napadou totiž jsou zdraví a mír (a to mi přijde jak ze špatné agitky :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Myslím, že tohle "klišé" je v současné době více než třeba si přát :)

      Vymazat
  3. Já si přeji hlavně zdraví pro sebe a své blízké, to ostatní přijde samo. :) Nicméně ráda bych se také soustředila více na sebe, co se týče duševní pohody, stravy a cvičení. Tak snad se to podaří. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Trochu mi přijde jako bys v sobě neměla tu radost ze života, jako by ti chybělo něco na co se těšíš, co miluješ. Těžce se žije v těle, které není šťastné a je to i tím, že naše společnost je krutá a nelítostná. Je velmi lehké někoho odsoudit, ale hodně těžké někoho pochválit. Řekla bych, že to není jen o nás o jedincích, ale svými činy můžeš měnit své okolí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi vystihla přesně. Na blogu nesdílím všechno, celý minulý rok byl hodně moc náročný a v průběhu už mi začaly docházet síly a radost ze života kamsi zmizela.. A je mi smutno z toho to vidět takto napsané

      Vymazat
  5. abych uměla říci ne a zastat se človíčka, co to zatím sám nezvládne :) a hlavně zdraví pro své blízké :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já si vůbec nic takového nedávám a už vůbec si nepřeji, abych byla lepším člověkem. Prostě věřím tomu, že jsem dobrá taková, jaká jsem. Taková jsem se narodila, energii se snažím věnovat tomu, u čeho věřím, že to má smysl a ostatní mě nezajímá. Myslím, že nikdo z nás není dokonalý a není třeba si na to ani hrát. Prostě se naučit žít tak, aby nebyl člověk ze sebe nějak zklamaný. Prostě buď taková, jaká jsi a věřím, že budeš maximálně spokojená :-)

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Horší je, když se v tom všem člověk ztratí a vlastně už ani neví, jaký je.. Což vlastně byla i skrytá pointa článku :)

      Vymazat
  7. Přeješ si zajímavé přání, ale moc ti přeji, aby se ti splnilo!
    Já sama si asi nic nepřeji, jen být zdravá :)

    OdpovědětVymazat
  8. To je moc hezká myšlenka a přání. Myslím si, že by každý chtěl být stále lepším člověkem ve svých očích, ať už ho pod touto větou napadne cokoliv :).

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, tomu říkám silné a velmi zajímavé přání. Já bych chtěla dát dohromady své zdraví a to fyzické i psychické a samozřejmě ho tak po hromadě udržet.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásná myšlenka a přeji ti, aby si na konci roku cítila, že se ti povedlo jí uskutečnit. Já poprvé za dlouhou dobu nemám žádné plány, tak jsem zvědavá, jak dlouho mi to vydrží :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  11. Úplně ti rozumím, nepříjemné situace také úplně nezvládám. Tak tfuj tfuj, ať je rok 2023 podle tvých představ :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  12. Jak tady čtu ty komenty, z některých je ji ouzko, nechápu proč...

    Mně se tvoje přecevzetí líbí!
    Být lepším člověkem, mi přijde hezký a ještě hezčí mi přijdem, když si to člověk umí přiznat.

    Každy člověk by měl být lepší, jak pro okolí, tak především sám pro sebe.

    Já třeba můžu říct, že díky předchozímu roku jsem lepší a jsem za sebe ráda, že jsem se za sebe postavila a změnila svůj postoj k lidem.

    Opora je důležitá věc. Ještě důležitější je, si ji najít sám sobě.

    Ty to zvládneš, a já věřím, že brzo najdeš svoji cestu!

    Pamatuj, nemusí to být tento rok. Klidně ať je to ten další a další!

    ABOUT MAI LIFE


    OdpovědětVymazat
  13. Chápu tě a taky ti přeji, ať je tento rok podle tvých představ. ❤

    OdpovědětVymazat
  14. Přeju ti krásný nový rok, ať je klidný a ať stojí za vzpomínání :) Předsevzetí si taky nedávám, přesně, jak jsi psala - není to pro mě, nepotřebuju se do něčeho tlačit... spíš se zaměřuju na to, abych se nepřestávala rozvíjet, sice pomalu, ale přece - v práci, v zájmech, ve vztazích... má to podle mě větší smysl, než předsevzetí, které pak nedodržím a budu si to vyčítat... :)

    OdpovědětVymazat
  15. Moc pěkné předsevzetí, přeji, aby se ti to povedlo! ❤️ Já bych si přála zdraví a úspěch na VŠ.

    OdpovědětVymazat
  16. Obecně vzato jsem chtěla do nového roku vstoupit také s čistou hlavou, ale to se nějak nezadařilo. Mám to i dost podobně, že jsem dost naivní a teď postupem času zjišťuji, že to v jistých případech tak není. Já si přeji pro sebe i své blízké hlavně hodně zdraví a pak mám své malé osobní přání, co se týče jak svého zdraví, stravy a více se na soutředila sama na sebe a svůj duševní klid.

    Epilepsyylife

    OdpovědětVymazat
  17. Já si teď sepisovala 108 cílů a díky Terce, co tvoří značku můj. jsem se konečně zaměřila i na to nepsat milion cilů, co chci dosáhnout, ale zahrnout tam i vize a sny, které jsem se mermomoci snažila přeměňovat na konkrétní cíle. Věřím, že se tvá přání splní a že každý den budeš o kousek blíž tomu, aby se ti to, co jsi přeješ splnilo a cesto k tomu Tě naplní štěstím a radostí!

    OdpovědětVymazat