F O celoživotním spánkovém deficitu aneb Proč spíme - Another Dominika

O celoživotním spánkovém deficitu aneb Proč spíme

 Vždycky jsem si přála být tím člověkem, který si lehne a usne. A nikdy jsem jím nebyla. V mém případě si lehnu a dívám se do stěny na jednom boku. Zírám do stropu. Přetáčím se na druhý bok a frustrovaně koukám do místnosti. Po nějaké chvíli se překuluji na břicho a na pokraji nervového zhroucení dýchám do polštáře.
Vzdávám to a beru do ruky mobil. Po chvilce knížku a přečtu si pár stránek. Dostávám hlad a jdu k ledničce. Vracím se zpátky do postele, abych o chvilku později šla do kuchyně pro pití a vracím se zpět k mobilu. Když zjistím, že mi nic neuniklo, odkládám ho a začíná další kolo převalování s marnou snahou usnout. Občas mám tak trochu pocit, jako kdybych po zhasnutí žila druhým životem. 
Zároveň mám tak trochu i pocit, že už jsem tak trošku odborník na všemožné tipy, jak rychleji usnout, jak zkvalitnit svůj spánek, co dělat a nedělat před usnutím a po probuzení. A myslím, že podobných expertů jako jsem já, je čím dál tím víc.
A nejspíš hlavně pro nás vznikla kniha Proč spíme.


Jedná se o populárně naučnou knihu, která Vám změní pohled na spánek. Obsahuje spoustu faktů, poznatků a výsledků výzkumů o spánku, které Vás naprosto dostanou. Mně osobně nikdy nenapadlo o spánku přemýšlet nějak více do hloubky. Měla jsem přesně ten pocit, že se nic nestane, když budu pravidelně vzhůru do jedný a vstávat v šest. Že je v pohodě nemít pravidelný spánkový režim, nemoci usnout a přes den být unavená. Absolutně nikdy by mě nenapadlo, co všechno se za spánkem skrývá. Jak moc prospěšný pro nás je. Nebojte, nebudu vás tady zatěžovat fakty o tom, co všechno se v našem mozku během spánku děje, ale věřte mi, že je toho mnohem víc, než si dovedete jen představit. 


Mně tato kniha změnila život. A upřímně mě taky hodně vyděsila. Když už vím, jaké ozdravné účinky spánek má, mnohem více si hlídám, abych šla pravidelně spát kolem jedenácté a spala osm hodin. Děsím se totiž toho, o kterou část blahodárného spánku bych přišla, kdybych to nedodržela. A jsem přesvědčená o tom, že by si knihu měl přečíst úplně každý, kdo někdy řekl větu, že mu stačí se vyspat jen pár hodin a je v pohodě. Nebo že to dospí o víkendu. A nebo, že na spánek nemá čas a má důležitější věci na práci.


Když už nic jiného, zapamatujte si větu, že spánek (byť i třeba jen hodina), kterou si odepřete, už nikdy nenaspíte. Nejde spát do zásoby ani nejde následně neprospané noci dospávat. Pokud dnes budete spát méně než osm hodin, už nikdy zbylý čas nedoženete.


Já moc děkuji za zaslání této knihy, která mi otevřela oči, e-shopu Megaknihy, kde najdete v sekci zdraví nejen Proč spíme, ale i spoustu dalších knížek, díky kterým si rozšíříte obzory. 

CONVERSATION

40 komentářů:

  1. Loved your post and the books seems amazing! I'm curious with them! <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Hodně zajímavá knížka. :) Spánkem jsem se nikdy úplně nezajímala, ale vlastně je to velmi zajímavé téma, které by se mělo rozvíjet. Spoustu lidí dle mého názoru o spánku nic neví a co hůře nedbá ani na spánkovou hygienu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, také mi přijde, že je to téma, které je opomíjená, což je určitě škoda :)

      Vymazat
  3. Vypadá to na zajímavou knihu. Asi bych si ji jen tak nekoupila, ale když už vím aspoň něco o ní, budu nad ní přemýšlet. Díky za tip. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, knížka určitě za pozornost a přečtení stojí :)

      Vymazat
  4. Naštěstí patřím mezi lidi, kteří se spánkem problémy nemají, lehnu a usnu, ani nevím jak :) Věřím, že to může být zajímavé čtení. Hlavně mě zaujala ta věta, že žádnou odepřenou hodinu spánku si už nikdy nemůžeme nahradit, takhle by mě nikdy nenapadlo nad spánkem přemýšlet...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se máš :) Mě to také nenapadlo, dokud jsem si to nepřečetla, vždycky jsem spíš měla pocit, že to kdykoliv můžu dospat ;)

      Vymazat
  5. To vypadá hodně zajímavě. Spánek celkově je pro mě ještě plný tajů, a i když vím, jak je důležitý, tak ho teda pořádně zanedbávám :( :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to by ti tato kniha mohla pomoci v tom, aby si ho tolik nezanedbávala :)

      Vymazat
  6. Mně nejvíc pomáhá se prostě unavit :D Pak se mi spí moc dobře, naopak když jsem třeba vyčerpaná psychicky, ale fyzicky nevybitá, tak neusnu jen tak. Je fakt, že o spánku je vedeno spousty domnělých faktů a bylo by fajn si je utřídit :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak teď jsem na tu knihu hrozně moc nalákaná, byť teda já osobně jsem spáč. A když se mi chce spát tak prostě spím...pokud je to aspoň trochu možné, a kupodivu ani s usínáním jsem nikdy moc problém neměla, mám jednu polohu, kterou zaujmu a spím do vteřiny.

    LenaČerge

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti můžu jen tiše závidět :D A budu ráda, když si knížku přečteš, je skvělá :)

      Vymazat
  8. O knížce jsem slyšela a strašně ráda bych si ji přečetla! :) Vím, že spánek je důležitý, ale ráda bych se o něm dozvěděla mnohem více :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to by ses díky knížce toho o spánku určitě dozvěděla mnohem více :) Určitě si ji pořiď, nebudeš litovat :)

      Vymazat
  9. O téhle knížce jsem slyšela už tak strašně moc, že jen čekám až na ni někde narazím. Musím si ji přečíst :)

    Belle âme

    OdpovědětVymazat
  10. Já vím, že mám ve spaní velké rezervy - spím během tak 6-7 hodin, o víkendu většinou tak o hodinu až dvě víc. Ale nějak nestíhám chodit spát dřív. A to až skončí home-office, tak to budu skládat ještě hůř, protože dneska přece jen naspím něco ráno, když nemusím cestovat do práce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, taky to mívám, že obvykle nestíhám chodit před spát před půlnocí, ale snažím se na to myslet a jít cíleně spát dřív, přeci jen si říkám, že mi nic neuteče ;)

      Vymazat
  11. Kniha musí být jistě zajímavá a já jsem ráda, že patřím mezi ty, co si lehnou a spí do 10min 😂 ikdyz to někdy přítele štve, protože večer nikdy nevydržím u filmu! 😂

    OdpovědětVymazat
  12. Taky jsem jí přečetla a moc se mi líbila. Se spánkem mám problém, takže jsem za ní byla docela ráda :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  13. Mé tělo si tento pravidelný spánek zvyklo natolik, že nedokážu po 11 nic dělat, protože tělo už usíná a absolutně protestuje -.-" takže já mám pravidelný spánek i když nechci :D a nikdy jsem neměla problémy s usínáním, ťuk, ťuk. Ale přítel je má a vůbec si to nedokážu představit :/

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš vlastně dobré, že si na to tělo už tak zvyklo :) Možná to u sebe taky budu zkoušet tak dlouho, dokud si tělo prostě nezvykne :D

      Vymazat
  14. Chystam sa citat. Kamoska vravela, ze je super.

    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat
  15. Knížka vypadá vážně zajímavě, moc ráda bych si o tomto tématu také přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
  16. To je super tip! Znám hned několik blízkých adeptů, kteří se s nespavostí dlouhodobě potýkají a knížka by jim mohla pomoct. Děkuju.

    Já naštěstí usínám vcelku rychle i v cizím prostředí a poslední roky se i snažím hlídat délku spánku, abych měla každý den naspaných těch 7,5 - 8 hodin, o kterých vím, že je mé tělo nutně potřebuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc doufám, že si knížku přečtou a pomůže jim :)

      Vymazat
  17. Zajímavá kniha. Možná se k ní taky jednou dostanu - moje sestra ji má v knihovně. ☺

    OdpovědětVymazat
  18. Mně se tahle kniha nelíbila, nevím, připadala mi taková depresivní. Možná je to tím, že právě se spánkem nemám problém. Lehnu a usnu. Chodím si lehnout brzo a často si říkám, že budu brzo vstávat, ale většinou (teď, když opravdu nikam nemusím :D) si spíš přispím, takže myslím, že spánku mám víc než dost. Ale přítel to má zas obráceně - ten usíná třeba i hodinu a nemůže usínat v tichu, říká, že pak z toho nemá dobré myšlenky. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavý, možná v některých pasážích depresivní byla, ale nepřišlo mi to tak hrozné ;) Spíš chtěl na lidi zapůsobit, aby si opravdu uvědomili, že spánek je důležitý :)

      Vymazat
  19. Ten úvod mi připomněl dobu asi před pěti lety, kdy mi bylo sladkých šestnáct, a já měla stále od mala problémy s usínáním a spánkem jako takovým. Zkoušela jsem všechny možné triky a tipy, ale nic nezabíralo. Až jsem z toho začala být vyčerpaná a zoufalá, přestala jsem to řešit a najednou byly problémy pryč. Nevím jak, nevím proč, ale díkybohu od té doby když si lehnu, tak spím. :D
    Každopádně i tak mě přečtení této knihy láká už dlouho, protože je to hodně zajímavé téma. Ale někde jsem četla, že je kniha psána až moc odborně a tím pádem to laikovi nic moc nedá. Já na ni ale neustále čtu skvělé recenze, takže to stejně asi prubnu.

    E / Eliščiny empirie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se ti už spánek srovnal :)
      Odborně sice napsaná je, ale zase ne tak, abys tomu nerozuměla :)

      Vymazat