F Plusy a mínusy nakupování v second handu - Another Dominika

Plusy a mínusy nakupování v second handu

Při jedné z mých posledních návštěv second handu jsem dostala nápad na tento článek. O výhodách nakupování v second handech se toho můžete dočíst hodně, ale buďme upřímní, i tohle nakupování má svoje negativa.
Myslím si, že by bylo fajn dát z mého pohledu ty největší plusy a mínusy nákupů v sekáči do jednoho článku. Možná si všimnete, že se některé plusy a mínusy prolínají aneb každá mince má dvě strany.

Bundičky na jaro, každá za 59 Kč

Plusy
Cena
- v second handech nakoupíte oblečení několikanásobně levněji než v klasických řetězcích, což je kord pro studenty nesmírná výhoda

Originalita
- je skvělé, že jen tak někoho v tom stejném kousku na ulici nepotkáte
- můžete si najít svůj originální osobitý styl

Značkové oblečení
- tento bod souvisí i s tím prvním - pokud chcete najít značkový kousek za zlomek ceny, second handy jsou to pravé místo

Tvar
- u věcí z druhé ruky máte velkou šanci, že už se Vám neseperou a nezmění tvar, a to především díky tomu, že daný kousek již byl prán, a tak máte větší šanci, že už zůstane stejný

Chemikálie
- určitě doporučuji si o chemikáliích v oblečení a i o samotných materiálech přečíst něco více (např. v knížce od Dewii - Eko průvodce je tohle téma skvěle zpracované), ale jen ve zkratce - oblečení, které si koupíte v běžných řetězcích, obsahuje v sobě zdraví škodlivé chemikálie, které přes svoji kůži vstřebáváme do sebe a které se praním z oblečení vymývají a dostávají se tak do životního prostředí
- jinak řečeno - oblečení ze sekáče je pro nás zdravější než to z klasických řetězců, jelikož díky tomu, že již bylo prané, obsahuje v sobě menší míru chemikálií

Životní prostředí
- opět jen ve zkratce, ale textilní průmysl je jedním z největších zdrojů znečištění životního prostředí. Textilní průmysl potřebuje na výrobu oděvů stále více materiálů, oblečení putuje z jednoho konce světa na druhý, chemikálie z praní se dostávají do vody, zplodiny ze spalování neprodaného oblečení do ovzduší a v podobném duchu bych mohla pokračovat dál
- tzn. dáváním oblečení druhou šanci šetříme životní prostředí

Kožené boty a elegantní bílá mikinka, každý kousek za 10 Kč

Mínusy
Čas
- nemůžete čekat, že přijdete do sekáče, hnedka uvidíte dokonale vyskládané kousky v různých velikostech u sebe a jednoduše si vyberete to, co se Vám líbí. Nakupování v second handech chce svůj čas Někdy opravdu hodně času a trpělivosti, jelikož ne vždy v nich hnedka najdete to, co zrovna hledáte.

Cena
- bez debat patří cena k velkým lákadlům, proč nakupovat v second handech. Ale pamatujete si, jak jsem psala, že každá mince má dvě strany? ..tou odvrácenou stranou je, že nízké ceny mohou vést k tomu, že ztratíme hlavu a nakupujeme toho mnohem více jen proto, že to je přeci tak levné. A pak se nám doma kupí věci, které nám vlastně ani tak moc nesedí, podporujeme tím plýtvání a zbytečně utrácíme naše peníze

Životní prostředí
- aneb další odvrácená strana mince. Oblečení do second handů (když pominu různé charitativní second handy typu Moment) se k nám dováží převážně ze zahraničí, což znamená, že než se oblečení dostane do sekáče, urazí další stovky kilometrů, což přispívá k emisi skleníkových plynů. Dalo by se říci, že oblečení vlastně cestuje nadvakrát.

Kvalita
- u tohoto bodu váhám, jestli ho zařadit mezi mínusy, nebo ne. Ale je pravda, že většina oblečení, které v sekáči můžeme najít, má už to nejlepší za sebou a chce si dávat pozor na opravdu každý detail daného kousku, abyste pak nebyli doma nemile překvapení. 

Nepodporujete tím etickou výrobu
- buďme naprosto upřímní, oblečení, co si v sekáči koupíme, je ten stejný "kus hadru" jako ve fast fashion řetězci, co byl vyroben v otřesných pracovních podmínkách. Nepřímo tím tedy stále podporujeme fast fashion a klademe tlak na to, aby i v second handech bylo neustále "nové" zboží.

Co z toho vyplývá? To nejlepší, co můžeme udělat, je pořádně vynosit to oblečení, co už máme ve skříni. 
Ten neudržitelnější šatník už máme doma.

A jaké plusy a mínusy vnímáte vy?

CONVERSATION

30 komentářů:

  1. Super článek. O těch chemikáliích v oblečení jsem neměla ani tušení.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  2. Pro mne je největším mínusem sekáče čas. Nakupování oblečení mne moc nebaví, takže chci spší přijít-kouknout-vybrat-vyzkoušet- zaplatit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně takovýto styl nakupování preferuju v klasických kamenných prodejnách, ale v sekáčích si to hledání a nakupování naopak užívám, jen na to potřebuju mít dostatek času :)

      Vymazat
  3. Tohle je super článek :) Taky mi vadí časová náročnost nákupu v second handu, ale opravdu se tam dají občas najít poklady. Bohužel u nás není ani jeden second hand, který by stál za to :(

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já věřím tomu, že i v nich by se sem tam našel nějaký super kousek, dej jim ještě šanci :)

      Vymazat
  4. Super článek! Díky za info o chemikáliích, něco málo jsem už tušila, ale že je to až tak špatné jsem nevěděla :) Jinak u mě bohužel vždycky vyhrál nedostatek času a trpělivosti :( na druhou stranu, při nakupování vždy sáhnu radši po dražším a kvalitnějším kousku než po fast fasion :) kvalita > kvantita rules ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já myslím, že tvůj styl nakupování je super, klavita > kvantita rules je snad to nejlepší pravidlo, taky se ho snažím držet, ale ne vždy se mi to podaří :)

      Vymazat
  5. Souhlasím, člověk tam sice za nízkou cenu nakoupí super kousky, ale musí je umět najít.

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím, super článek. O těch chemikáliích jsem třeba neměla ani tušení. :)
    Michaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat
  7. Musím říct, že nad některými mínusy jsem se musela zamyslet, protože mě to vůbec nenapadlo. Například to, že to oblečení cestuje 2x, což je pravda, protože minule v hrabáku jsem paní prodavačka říkala, že je zajímavé, že si tam vždycky vyberu něco značkového z HM, ale oblečení co mají u nás v HM se mi moc nelíbí :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tedy do klasických řetězců teď už moc nechodím, ale je pravda, že mám pocit, že ty věci, co nacházím v second handu, jsem u nás v obchodě neviděla :)

      Vymazat
  8. Lépe bych to nesepsala, jmenovala jsi snad úplně vše :). V poslední době už oblečení ani doplňky moc nekupuji, musí mě něco hodně zaujmout; navíc se snažím vyhledávat módu ušitou u nás v Česku. Nechodím proto ani do sekáčů, protože mám na oblečení prostě stopku. Jinak ale second handům hodně fandím a jsem ráda, že se jim podařilo zbavit se nálepky obchodů pro nízkopříjmové skupiny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) To jsem taky ráda, že v sekáčích nakupuje čím dál tím víc lidí :) Já tedy oblečení nakupuji pořád, ale všímám si toho, že už si nekoupím vše, respektive že už si to dvakrát rozmyslím, než si něco koupím :)

      Vymazat
  9. Pekný článok! Ja nakupujem iba v second-handoch roky! :-) A neplánujem prestať ^^ ❤

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovědětVymazat
  10. Já už toho poslední dobou moc na sebe nekupuji, a když, tak kvalitnější i když třeba dražší kousky :) Ale už mám hodně dlouho v plánu zajít někam tady v UK omrknout nějaké secondhandy, tak jsem docela zvědavá, snad něco najdu :)

    OdpovědětVymazat
  11. Naprosto souhlasím. Já nakupovala v second handu jednou, ale klidně bych nakupovala zas. Jen nemám příležitost. :-) Sice vím, kde se nějaký second hand nachází, ale nemám prostě tolik času tam docestovat. :-) U nás jsou dva second handy, ale zaujal mě jenom jeden, ale ještě jsem tam nebyla :-D A hlavně já mám nakupovat nechodím, tak asi proto. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Vravíš mi priamo z duše! Nakupovanie v secondhandoch milujem, no vzhľadom na aktuálnu situáciu som tam nebola už veľmi dlho. No ako si už spomínala, má to svoje plusy a rovnako aj mínusy a myslím, že si to nemohla zhrnúť lepšie :)

    Brinora.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já jsem do second handů naběhla hnedka, jak je otevřeli :D

      Vymazat
  13. Veľmi pekný článok. To s tými chemikáliami som si ani veľmi neuvedomovala. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  14. Já mám ráda nakupování v second handech, podle mě je to jedna z nejlepších možností, jak ušetřit životnímu prostředí.:)

    Melissa Hartford
    www.melissahartford.blogspot.com

    OdpovědětVymazat