F 13 Reasons Why - Another Dominika

13 Reasons Why

Před pár týdny vyšla čtvrtá, závěrečná série seriálu 13 Reasons Why. Těšila jsem se, jak se celý příběh uzavře. Při každém dílu jsem si ale všímala toho, jak mi unikají detaily a souvislosti. Nepamatovala jsem si, jak se stalo, že se jednotlivé postavy protly, co k čemu vedlo a jak se jednotlivé charaktery vyvíjeli. 
Začala jsem se dívat na seriál od začátku a v tomto článku se Vám ho pokusím přiblížit s odstupem času. Pokud byste chtěli znát mojí bezprostřední reakci, o první sérii jsem psala tady, o druhé si můžete přečíst tu a o třetí jsem se zmínila tady.

1. série
Než jsem si ji pustila, měla jsem z ní obavy. Pamatuji si, že když jsem si ji pouštěla poprvé, vyvolala ve mně spoustu emocí a seriál mě celkem hodně rozhodil. Na konci jsem hodně brečela. Tentokrát mě seriál nechával ve svojí první polovině naprosto chladnou. Oceňovala jsem jeho zpracování, prolínání časových os a především výběr hudby. Ale jinak mi postavy přišly vlastně poměrně nevýrazné, jako kdyby nedostaly ten prostor, jaký by si zasloužily. Jako kdyby tomu příběhu něco chybělo. Možná už jsem starší, a tak záležitosti ze střední vidím s větším odstupem, ale v některých epizodách mi příběh přišel možná až nevýrazný.
Ale stále ve mě seriál vyvolával emoce. Jen už jiné než před třemi roky. To, jak se k sobě lidé dokáží chovat, je šílené a každý si zaslouží, aby mu někdo podal pomocnou ruku. A myslím si, že je hodně důležité věnovat pozornost jeden druhému a být tu pro sebe. To je podle mě to, co bychom si ze seriálu měli vzít.

Zdroj

2. série
Jak jsem si druhou sérii pustila hned po té první, líbila se mi více, než když jsem ji viděla poprvé. Ale pořád u mě převládá zklamání z toho, jak celý soud dopadl, především jak to dopadlo s Brycem. Zároveň se mi ani nelíbilo, jakým způsobem byl soud veden, jak překrucovali pravdu a vytahovali špínu. Na druhou stranu to ale bylo něco, co celému příběhu dodávalo reálnosti. Upřímně jsem se ale začala lehce ztrácet v časové rovině. Z mého pohledu mi začalo připadat až zvláštní, že by se Hannah stihla coby nová studentka zamotat do života tolika lidem.
Celkově mám ale ze série rozporuplné pocity, vlastně se mi nejvíce líbil asi vývoj postavy Tylera. Ale všímala jsem si více Claye a jeho představ, že vidí Hannah, vlastně to je něco, díky čemuž mi čtvrtá série dávala mnohem větší smysl.

Zdroj

3. série
Podobně jako když jsem 3.sérii sledovala poprvé, i tentokrát mě neskutečně otravovala postava Ani. Nejen tím, do jaké role všeználka se pasovala, ale vůbec mi nedávalo smysl, jak je možné, že všechno o všech věděla, když na škole začala studovat teprve nedávno. Respektive hlavní postavy se snaží vše úzkostlivě tajit, přijde nová holka a se vším se jí postupně svěří.
Moc se mi ale líbil další vývoj postavy Tylera a proměna Bryce. A stejně jako v předchozích sériích jsem byla nadšená ze střihu záběrů mezi přítomností a minulostí.

Zdroj

4. série
Když tento rok vyšla tato poslední série, hned jsem si ji musela pustit. A byla jsem neskutečně moc zklamaná z toho, jakým směrem se seriál odvíjel dál a co tvůrci udělali s hlavními postavami. I proto jsem se ale rozhodla si pustit seriál od začátku - abych našla nějaké souvislosti, proč se seriál takto dál vyvíjel. 
Když jsem čtvrtou sérii viděla hned v návaznosti na ty předchozí, dávala mi mnohem větší smysl. Co víc, dokonce se mi i líbila, ocenila jsem, jak se kruh uzavřel. To, čím si procházel Clay dávalo smysl a nepůsobilo to na mě jako něco, co je vytržené z kontextu, naopak v návaznosti na to, jak si už v podstatě od první série "oživoval" Hannah, jeho stavy byly přirozené. Přesto mi některé scény přišly až moc vyhrocené a přehnané. Až moc temné a nejsem si jistá, jestli povzbudivým závěrem se podařilo temnotu rozehnat. Opět se mi líbila nejvíc proměna postavy Tylera, v této sérii ale i Zacha. Nemyslím si ale, že bylo potřeba, aby Justin zemřel. 

Celkově mám nakonec ze seriálu rozporuplné pocity. Tvůrcům se sice podařilo poukázat na asi ty největší problémy teenagerů na střední škole, je tu ale jedno velké ALE. Co mi ale přijde důležité a na co tvůrci tak nějak pozapomněli je to, že to, co hlavní postavy zažily, je extrém, který se většině studentům střední školy vyhne. 
A to je ten vzkaz, který mi v seriálu chyběl. 

Dívali jste se na všechny série? Co jim říkáte? 

CONVERSATION

28 komentářů:

  1. My aktuálně s kamarádkou dokoukáváme poslední díl čtvrté série a z vývinu celého seriálu jsme hodně rozporuplné. Přesně jak zmiňuješ, některé projevy Claye už jsou trochu too much a seriál je zkrátka až příliš vyhrocený, nereálný .. alespoň za mě. Pořád to ale chceme vidět, protože když už to má člověk rozkoukané, tak to musí dokoukat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, měla jsem to podobně, že jsem ten seriál chtěla dokoukat, ale nevím, jestli bych si ho pustila znovu ;)

      Vymazat
  2. Mně se ve výsledku líbila snad jen 1 série.🤔U dvojky se mi nelíbilo, jak se to vše točí hodně okolo toho soudu, ve 3 sérii jsem taky neumela přijít na chuť Ani a 4 série už byla taková, že si ji pustím, aby se neřeklo, ale teda u smrti Justina jsem brečela jak male decko😪☺️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem měla hodně podobně ;) 1. série je asi i pro mě i tou nejlepší :)

      Vymazat
  3. Já jsem zatím u druhé série, ale jsem mega spokojená. :D Líbí se mi to.
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. Viděla jsem pár dílů Young Sheldna a úplně moc se mi to nelíbilo :D

      Vymazat
  5. První super, ale čím dál tím víc jsem z toho rozpačitější a rozpačitější

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  6. Já nedávno dokoukala třetí sérii, minuly rok jsem na ni nějak zapomněla a vzpomněla si, až když jsem si chtěla zapnout tu čtvrtou, haha.
    Upřímně ani nevím, zda se k te čtvrté dostanu. Přesně jak píšeš, hlavní postavy zažívají v seriálu extrémy a už mi to přijde krapet přehnané :) Tak uvidím :)
    Jinak moc hezká recenze na tento seriál :)


    LITTLETHINGSFOREM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Taky mi to přišlo až přehnané, ale tak uvidíš, jestli si tu poslední sérii nakonec pustíš :)

      Vymazat
  7. Viděla jsem pouze první sérii a asi mi to stačilo. Hodně věcí mě tam iritovalo, některé zpracování postav mi vážně nesedlo a asi i proto jsem nechtěla dále pokračovat :) Pamatuji si, že jsem někde ve 12 či ve 13 letech četla i knižní zpracování, nečekaně je to dost rozdílné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem knížku nečetla, ale už jsem zaznamenala, že knížka a seriál je dosti rozdílný.. ale upřímně ani nevím, jestli by se mi chtěla knížka v mém věku číst ;)

      Vymazat
  8. Tento seriál jsem viděla. Nejvíce mě nadchli první dvě řady. Pak už mě to moc nebavilo :(

    OdpovědětVymazat
  9. Já si jen pamatuju, že to jednu dobu byl strašný hit, ale mě to nějak minulo, asi jsem neměla moc čas... Nedávno jsem se dívala na trailer, Netflix mi to prostě pořád podstrkával. A popravdě mě ten trailer vůbec nezaujal, spíš jsem si říkala "bože, to bude hrůza". :D No, asi to má svá pro a proti, ale dívat se na to úplně nechci. Vím, že spousta lidí to kritizovala kvůli tomu, že se tam mluví o sebevraždě jako o prostředku, jak se někomu pomstít, jak někomu "ukázat"... a že se taky dost mladých lidí (v Americe) inspirovalo a spáchalo sebevraždu... No, děsivé. Myslím, že tenhle seriál vynechám i proto, že už nejsem na střední a popravdě už se takovým věcem vyhýbám, můj život už je jinde... :)

    Jak se jinak máš? Doufám, že dobře! Těším se na další článek ze života (a doufám, že ho nepropásnu :D).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To děsivé je, neznamenala jsem, že by se něco takového dělo, ale jestli to tak skutečně bylo, tak mi přijde, že seriál způsobil přesný opak toho, co měl nejspíš v úmyslu..
      Další článek ze života už vyšel :))

      Vymazat
  10. Seriál jsem sledovala, ale zasekla jsem se někde u druhé nebo třetí série. Teď jsem pro změnu závislá na Luciferovi, ten mě zaujal o něco víc. :D :))

    OdpovědětVymazat
  11. Nezvládla jsem dokoukat ani druhou sérii. Seriál mi přijde uměle natahovaný a tak nějak zbytečný. Já chápu, co se snaží sdělit, ale kdyby zůstala jedna série, stačilo by to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem jednotlivé série sledovala postupně každý rok, také mi přišlo, že je seriál uměle natahovaný, ale jak jsem ho sledovala v jednom kuse, tak mi to dávalo smysl :)

      Vymazat
  12. Mně se líbí jen ta první a celkově většinou u seriálů ta první série bývá nejlepší...

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  13. Tyjo, tento seriál vůbec neznám. Určitě bych se na něj někdy v budoucnu podívala, ale aktuálně mám připraveno několik seriálů, které chci vidět. No, spíš hlavně reality show. :D Takové ty zahraniční.. jako třeba Paničky z Beverly Hills, Náctileté maminky, Manželství po indicku, atd.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyto reality show ani neznám, ale podle názvů to zní jako přesně ty show, které by se mohly líbil i mně :D

      Vymazat
  14. Já jsem před lety zkoukla první sérii a ta mě bavila. Občas bylo něco mírně nelogické, ale v podstatě šlo o dobrý nápad, myšlenku a bylo to napínavé. Pak vyšla série druhá a já viděla asi jen dva díly a bohužel mě to hrozně nudilo, že vyšla už čtvrtá jsem ani nevěděla, ale trošku mi to přijde jako zbytečné natahování... Nevím, možná tomu dám ještě šanci :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do jisté míry uměle natahovaný je, ale nakonec smysl dává ;)

      Vymazat