F Na skok v Praze aneb Warhol podruhé - Another Dominika

Na skok v Praze aneb Warhol podruhé

Právě jsem si našla můj přes tři roky starý článek o výstavě o Andy Warholovi (tady) a nejradši bych ho jen zkopírovala. Stále nejsem jeho žádnou velkou fanynkou, ale jeho tvorbu miluju. Když kamarádka navrhla, že bychom se mohly jít podívat na nějakou výstavu, hned mě napadla právě tato s jeho díly. Tentokrát jsme ji ale spojily i s výstavou Alfonse Muchy.


Ale zpátky k Warholovi.
Za ty tři roky, co jsem tam nebyla, se výstava poměrně dost změnila. Přibyla místnůstka pod střechou s fotkami a informacemi o jeho širší rodině, ubylo pár jeho děl a výstava tak dostala zcela jiný ráz. Ve dvou místnostech si pohráli více se světlem. Přijde mi, jako kdyby se výstava více zaměřila na jeho život a rodinu a jako kdyby se vytratila jeho ikonická díla. Sice se mi výstava předtím líbila více, ale i tak nelituju, že jsem se na ni znovu vyprala, jednoduše jeho tvorbu miluju a i kdyby tam byl jen jeden jeho obraz, tak by mi to za to stálo.










V rámci stejné galerie je jedno patro zasvěcené Alfonsi Muchovy. Upřímně mi jeho tvorba nic moc neříká a trošku se za to stydím, jelikož je to Umělec s velkým U. Jeho obrazy jsou úplně jiné než ty Andyho Warhola a kord, když si dáte tyto dvě výstavy za sebou, tak je to obrovský rozdíl.



Obě dvě výstavy (plus i výstavu s díly Salvadora Dalího) najdete v Central Gallery na Staroměstském náměstí. Vstupenka na jednu výstavu stojí pro studenty 150 Kč, na dvě pak 200 Kč a kdybyste chtěli jít na všechny tři, zaplatíte 300 Kč.

Jelikož nám po výstavách poměrně dost vyhládlo, zašly jsme si do UGO Salaterie, kde jsem byla úplně poprvé, ale i po první návštěvě Vám ji můžu s klidným svědomím doporučit. Už teď vím, že jsem tam určitě nebyla naposledy a už teď lituju svojí peněženku.
Klasicky jsme pak zašly ještě do Světozoru, což je cukrárna, která mi v Brně neskutečně moc chybí. Nikdy v životě jsem nejedla lepší dorty než právě tam a věřte mi, ať si vyberete jakýkoliv dort, tak nikdy nebudete zklamaní.


Já jsem strašně moc ráda, že jsem zase mohla strávit nějaký čas v Praze a navštívit tak alespoň některá z mých oblíbených míst. Ale nejvíc jsem šťastná, že jsem se opět viděla s mojí kamarádkou, která mi v Brně taky hrozně moc chybí.

A jak byste si užili den v Praze vy?

CONVERSATION

26 komentářů:

  1. Veľmi pekné fotky. V Prahe som už veľmi dávno nebola, rada by som ju opäť navštívila a musím sa ísť pozrieť aj do múzea A. Warhola
    xxx Alexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  2. Na výstavy vůbec nechodím, ale Alfonse Muchu snad nikdy nezapomenu, protože jeho díla jsou vystavena v čekárně mé zubařky😂

    OdpovědětVymazat
  3. Tady na té výstavě jsem byla před dvěma roky a moc se mi líbila :)! Mám ale radši Dalího. A se Světozorem jsem stejného názoru :)! Chceme Světozor v Brně!

    V Praze bývám často, kdysi jsem tam žila a mám tam rodinu. Vždycky je tam co podniknout :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super fotky, já v Praze byla před dvěma týdny na veletrhu a v sobotu ze zase chystám na jiný veletrh :D výystava vypadá super, věřím že to je krásná podívaná :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Je to nádherná podívaná :) Ať se ti na veletrhu líbí ♥

      Vymazat
  5. Zajímavý tip na výstavu, ale z fotek soudím, že jsou to spíše reprinty než originály, což? Tady to na mě působí spíše jako lákadlo na turisty, když za stejnou cenu je možné vidět i na originály.

    Osobně mám raději Muchu než Warhola, ačkoliv oba umělce uznávám jako mistry svého oboru. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně si nejsem jistá, ale jako lákadlo na turisty mi to opravdu nepřijde ;) Naopak si myslím, že kdyby to bylo lákadlo na turisty, tak i cena vstupenky se pohybuje někde jinde ;)

      Vymazat
  6. Toto umění jde uplně mimo mě...ani do žádných muzei nebo tak nechodím, asi bych se měla trošku polepšit a kulturu do mého života přidat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každého z kultury baví něco jiného :) Já taky do muzea zavítám maximálně tak jednou za rok :D

      Vymazat
  7. Krásné fotky, den v Praze sis musela užít :) No já v Praze bydlím, takže bych ho strávila furt stejně, ale mrzí mě, že moc nechodíme ven, protože, jsme lidmi doslova přehlceny :D

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) ..já jsem v Praze tři roky studovala, takže to přehlcení lidmi znám až moc dobře :/

      Vymazat
  8. Krásne fotky. My máme v medzilaborciach múzeum ale ešte som tam nikdy nebola tak snáď raz v budúcnosti.

    VOĽNÁ SOBOTA

    OdpovědětVymazat
  9. Jestli ještě můžu doporučit nějakou cukrárnu v Praze tak Erhartovu :) Byl tam na tajňáka i John Travolta, když byl v Praze, kvůli němu otevřeli v noci, aby si mohl dát zákusek :) Ta mi možná přijde i chutnější jak Světozor :)
    Na této výstavě jsem nebyla, ale před pár lety jsem byla v Národní galerii ve Veletržním paláci a zrovna tam byla výstava Muchy a jeho slavná Slovanská epopej. I když k tomu taky nějak extra netíhnu, tak je stejně neuvěřitelné, že tak obrovské malby někdo dokázal vytvořit a s takovou pečlivostí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc děkuju za doporučení! :) Snad se do ní někdy podívám, abych mohla porovnat, kde mají lepší dorty :D

      Vymazat
  10. naprostej souhlas, taky nejsem nějaká extra fanynka ale jeho tvorba je fakt úžasná!! (a já ani nevím, že má v praze výstavu? :D)
    btw. saláty v ugu bejvaly mnooohem lepší tak x let zpátky, mě tam miluje tak naštvaly, že jsem tam tak rok dva nebyla :DD
    ale světozor je nebe na dortíky!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně přijde, že moc lidí o té výstavě neví :/ Světozor je nejlepší! :D

      Vymazat
  11. Výstava vypadá zajímavě, ale nejspíš to není můj šálek čaje, který bych musela vidět :) Ale s čím musím naprosto souhlasit, tak je Světozor! Ten bych brala i v Ostravě :)

    OdpovědětVymazat
  12. Wow, skvělé fotky! To musela být skvělá podívaná i zážitek :))

    OdpovědětVymazat
  13. Na této výstavě jsem taky byla, mám i stejný fotky z ní :D O Warhola se nijak zvlášť nezajímám, ale vidět ty obrazy...zážitek :)

    OdpovědětVymazat