F Můj týden s jógou - Another Dominika

Můj týden s jógou

Bohužel/bohudík už znám samu sebe dost dobře na to, abych věděla, že sama se k nějakému cvičení nedokopu. Můžu se sebevíc přemlouvat, ale prostě to nejde a není to jen výmluva. A tak, když jsem natrefila na leták s týdenním večerním kurzem jógy, věděla jsem, že buď teď, nebo nikdy.

Zdroj

Pondělí
Upřímně? Vůbec se mi tam nechtělo. To jsem s větším nadšením šla i ráno k zubaři. Ještě hodinu před tím jsem doma brečela, nejen z toho, kam jsem se to zase přihlásila. A to nepřeháním, jsem holt strašpytel. Ale hned, jakmile jsem tam vkročila, všechno ze mě spadlo. Takhle uvolněně a klidně jsem se už dlouho necítila.  V duchu jsem si začala plánovat, jak jógu začnu cvičit pravidelně.

Úterý
Byl den blbec. Asi úplně nechci zacházet do podrobností, ale ten den jsem přes hodinu brečela a snažila jsem se nějak vstřebat to, že pro mě bude nejlepší, když skončím se školou. Celou jógu jsem byla duchem nepřítomná a asi není nejlepší, když při závěrečné relaxi po dvou hodinách jógy půlku relaxace probrečíte. Takhle uplakanej den jsem už dlouho nezažila. A jóga šla úplně mimo mě. Myslím si, že jóga může být skvělá pro sklidnění a relaxaci, ale nikdy ji necvičte, když jste až moc rozhození.

Středa
Upřímně jsem jen doufala, že se znovu při meditaci nerozbrečím. Nerozbrečela jsem se a po celou dobu se mi podařilo vypnout moji hlavu a jen se soustředit na dech. Po úterku jsem ani nevěřila, že to je možné.

Čtvrtek
Jestli si jsem něčím jistá, tak tím, že pozdrav slunci nikdy nebude moje oblíbená sestava. Nikdy. Nesnáším ji. Po celou dobu jsem měla pocit, jako kdyby mi někdo zpřerazil všechny kosti v horní polovině zad a když už se zlomeniny začaly hojit, tak mi na ně položil stokilové závaží. Ale obrovský posun jsem spatřila v tom, že dřív by mě rozházelo, že jsem patřila k těm nejslabším, teď mi to bylo úplně ukradený, měla jsem dost starostí se svým tělem. Taky jsem se ale nemohla zbavit pocitu, že jsem celou dobu cvičila bikram jógu. Skvělé bylo i to, že po celou dobu jsem se soustředila pouze na jógu.

Pátek
Volala jsem si s mamkou a ptala se mě, proč pořád hekám a říkám jau. Když jsem jí řekla, že mě bolí každá část těla - i ty, o kterých jsem ani netušila, že můžou bolet, nevěřila a řekla mi, že při józe se přece jen leží, tak co blbnu. Ok, zajímalo by mě, kde se tento mýtus vzal.
Vůbec jsem si nedovedla představit v tomto stavu cvičit jógu. Ale nějakým zázrakem mi jóga celé tělo tak zrelaxovala, že jsem ani nemohla uvěřit, že mě ještě ráno tak moc bolelo. Jediný mínus bylo, že jsem ke konci opět začala ztrácet koncentraci a závěrečná meditace pro mě byla utrpením. 
Zdroj

Jóga je úžasná. Dřív jsem zkoušela i pilates a Tai-či, ale ani jedno cvičení mi nesedlo. Já mám obrovský problém v tom, že jakmile je pozornost zaměřená na dech a je úplně přesně dané jak dlouho se máte nadechovat a vydechovat, tak já se začnu dusit. Víte, jak se říká, že když jste třeba ve stresu, tak máte zkusit nějaké dechové cvičení? V mém případě se dechové cvičení změní na boj o život, jelikož já úplně přestanu dýchat a vůbec netuším, jestli se zrovna nadechuju nebo vydechuju. Každopádně na józe bylo fajn, že ty pohyby plynou a vlastně jsou to právě ty pohyby, které se dechu přizpůsobují a ne naopak.

Zároveň jsem si i uvědomila, že mně i mému tělu neskutečně moc chybí pohyb. Že jsem celá ztuhlá a zkrácená. A snad každý den jsem si říkala, jak je neskutečné, co všechno naše tělo dokáže, když mu dáme prostor.

Jsem si jistá, že s jógou budu pokračovat i dál. Během léta ji mám v plánu procvičovat doma, tak jsem zvědavá, jak mi to bez skupiny lidí okolo mě půjde. A od září, jestli se tedy vrátím do školy, mám v plánu si najít nějaký kurz v Brně, popřípadě chodit na kurz tady u nás.

A co vy? Zkoušeli jste někdy jógu? Dejte mi vědět do komentářů.

Namasté.


CONVERSATION

28 komentářů:

  1. Wau, veľmi sa mi páči ako si bola "otvorená" o tom, ako sa ti napríklad aj nechcelo. Ja som jogu niekoľkokrát skúšala, ale nikdy som neostala pravidelne pri nej a viac mi vyhovujú skôr "rýchlejšie" cvičenia ako napríklad HIIT alebo cardio :)
    Skvelý článok.
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Každému vyhovuje něco jiného a já zrovna spíš uvítám takovéto "klidnější" cvičení :) ..i když i při józe jsme se dokázala slušně zapotit :D

      Vymazat
  2. Jogu som vyskusala raz a nie je to pre mna. Potrebujem dynamickejsie cvicenie.
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas člověk potřebuj něco vyzkoušet jen proto, aby zjistil, že mu to vlastně nevyhovuje :) Já vím, že pro mě dynamičtější cvičení není :)

      Vymazat
  3. To je paráda, začít podobným kurzem! Ačkoliv chápu ty počáteční emoce, kdy člověk musí sám sebe překonat, aby vůbec začal. Zvlášť, pokud ti nesedlo celkové rozpoložení.

    Já chodím 1-2x týdně na ranní jógu. Ačkoliv jsem založením spíše sova a vstávání na cvičení je pro mě pokaždé výzva, tak jsem si ranní jógu ohromně oblíbila. Je to příjemné nastartování dne, hezky se protáhnu, nabije mě to energií a zároveň nejdu do práce zpocená jako po kardiu. No a pak vždy zaběhnu na snídani do kavárny, abych měla to ráno ještě hezčí. :)

    Držím palce, ať se s jógou daří i nadále, a tentokrát už bez slziček!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna jsem si říkala, že když už jsem se dokopala ke kurzu, tak zrovna musím mít týden blbec - teď už to ale zase beru s větším nadhledem a jsem ráda, že jsem na kurz chodila :)
      Jéé,jsem moc ráda, že si umíš takhle zpříjemnit rána :) Věřím, že pak máš nejen rána hezčí :)

      Vymazat
  4. Zkoušela jsem jogu jednou a byla jsem z toho dost překvapená, jaká makačka to je. Vždycky to u ostatních vypadalo tak v pohodě, že si odpočineš a realita je úplně jiná :D
    Taky bych takhle někam začala chodit, ale nemám k tomu parťáka a nejsem povahy na to, abych chodila někam sama. Potřebuju vedle sebe nějakou oporu a někoho, kdo mě donutí pokaždé jít i když se mi nebude chtít :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo! :D Mě to taky překvapilo, jak náročná jóga může být :D
      Já jsem měla to štěstí, že se mnou chodila kamarádka, ale příště už bych do toho šla klidně i sama :) Taky zrovna nemám tu povahu, že bych někam chodila ráda sama (a už vůbec ne tam, kde nikoho neznám a nevím, jak to tam chodí :D), ale věř mi, že když člověk překoná prvotní ostych a soustředí se jen na sebe a na svoje tělo, tak už ti za chvilku ani nepřijde, že někam chodíš "sama" :)

      Vymazat
  5. Loni mě jóga velmi bavila. Těší mě, že pokroky jdou vidět každý den. Nejhorší je, jak na chvíli přestaneš a zase jsi na začátku. Snad ti to vydrží! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toho se taky děsím :D Musím se přiznat, že jsem teď pár dnů necvičila, protože mě chytly zuby, ale už se těším, až se k józe vrátím :)

      Vymazat
  6. Také bych se k józe někdy ráda dokopala a zkusila jí, věřím, že je to pro tělo skvělá věc :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je! :) Držím palce, aby ses "dokopala" co nejdřív :)

      Vymazat
  7. Já mám s jógou takový divný vztah.. Mě se to hrozně líbí, ale když to mám pak cvičit, mám pocit, že mě to nebaví a nejde mi to. Cvičila jsem ji ale jen doma u YouTube videí, tak možná to bylo tím.
    Jinak nemám problém pravidelně běhat a poslední dobou jsem začala i posilovat, tak z toho mám radost :)
    Snad ti ta jóga ale vydrží!

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně jóga taky vůbec nejde, ale chce to čas :)) ..ale je pravda, že mě víc bavilo svičit jógu v tělocvičně než doma u YouTube :)

      Vymazat
  8. Jógu jsem zkoušela, ale bohužel mě nezaujala, protože jsem se nedokázala pořádně uvolnit. Myslím, že by mě bavila, ale jsem člověk, co pořádě nedovede vyčistit si hlavu a pak se nedovedu soustředit na cviky a dýchání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky patřím mezi lidi, kterým se moc nedaří vyčistit si hlavu.. ale o to víc je pro nás jóga vhodná :)

      Vymazat
  9. Já jsem jógu ještě nezkoušela. Jsem spíše typ člověka, kterého baví kolektivní hry a sporty, kde může o něco soutěžit. Jakékoli cvičení, pilates atd. mě jenom deprimuje a jakmile začnu s cvičením s vlastní váhou, vydrží mi to tak maximálně dva týdny... a to nepřeháním. Ale tobě držím palce, ať tě to baví čím dál tím víc. :)
    THE WORLD BY MARIA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) ..já právě naopak jsem přesně ten typ člověka, co nesnáší kolektivní sporty a jakékoliv sporotvní turnaje ve škole mě děsily :D

      Vymazat
  10. Jógu jsem vždycky chtěla zkusit, někdy podle videí jsem do toho šla, ale je dost těžká a na nějakém kurzu to bude asi lepší, škoda že bydlím na konci světa a není tu taková možnost :D nicméně je super že jsi takhle sepsala pocity, i když nebyly zrovna růžové :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, abys měla stejné pohyby jako ty holky, co jógu předcvičují ve videích, chce to hoooodně času a trpělivosti :) ..a opravdu nejde o to být perfektní hned od začátku - nikdy bys pak neviděla ten posun, který přijde :)

      Vymazat
  11. Já jógu nikdy nezkoušela. Cvičím pravidelně, ale vždy ve fitku silový trénink a občas si i zaběhám. Asi i z toho důvodu mě jóga nikdy moc nelákala. Přijde mi taková moc pomalá i když vím, že by mi určitě udělala dobře. Dobře vím, že bych občas měla zvolnit a zklidnit :)

    Life by Angellyca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každého baví něco jiného :) Já třeba vím, že fitko není nic pro mě :D

      Vymazat
  12. Ja cvičím yogu doma, ale nič ťažké - len také začiatočnícke cviky, občas stojky pri stene a niekedy to celé trvá len 15 minút a potom ležím ďalších 20 na podložke a meditujem (zaspávam). :) Keď mi začne škola, chcela by som sa prihlásiť na nejaký kurz - aspoň raz do týždňa - nech sa čo to priučím. :) Ale ani takýto, ktorý si vyskúšala ty, neznie vôbec zle! Aspoň si to človek "jednorázovo" vyskúša a potom sa rozhodne, či je to preňho alebo nie.

    Zápisky jednej Alžbetky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě i proto jsem do kurzu šla :) Chtěla jsem zjistit, o čem ta jóga vlastně je a kdyby náhodou se mi zalíbila, tak abych hned od začátku nedělala ty základní cviky špatně :) Ale teď taky cvičím doma a je to fajn, líbí se mi, že si člověk může přizpůsobit sám sobě, na co se chce zaměřit :)

      Vymazat
  13. Zajímavé zkušenosti. :) Já jsem na jógu chtěla chodit vloni, bohužel ještě ten den, co se otevřela byla plná, takže jsme s kámoškou nechodily. Jinak jsem zkoušela pozdrav slunci a ten mě a kamarádce docela šel, jinak ty cviky ostatní mi připadají neskutečné, bych se je chtěla naučit takhle s někým na lekcích. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba letos na vás na kurzu místo zbyde :)) Držím palce, stojí to za to! :)

      Vymazat