F O vysoký. - Another Dominika

O vysoký.

Brno.
Velká neznámá.
Kdyby mi někdo před rokem řekl, že tady budu teď sedět a psát o tom, že za pár týdnů začínám studovat v Brně, nejspíš bych se mu vysmála do tváře.
A zároveň bych na sebe byla strašně pyšná, že jsem to dokázala, sebrala odvahu a utekla z místa, které jsem tři roky upřímně a z celého srdce nenáviděla.
Řekla bych, že jsem před těmi třemi roky byla celkem naivní s utkvělou myšlenkou, že TEĎ konečně budu studovat něco, co mě bude bavit, najdu si partu stejně naladěných kamarádů a budu v TÉ Praze, kde přeci všichni chtějí být.



Víte, já v té škole nestrávila ještě ani jeden den a už jsem věděla, že to pro mě není to pravý. Stačil mi k tomu seznamovák. Jednou jsem se ocitla u stolu se dvěma "vedoucíma", kteří mi během minuty stihli vylíčit, že takhle to nejde, že už teď mám mít přesně naplánováno co chci v životě dělat a rozjet ten svůj byznys, protože už včera bylo pozdě.
A takhle to bylo celou dobu.
Škola na vedlejší koleji, hlavně chodit do práce, rozjíždět svoje podnikání, nasadit saka a tvářit se, jak jsme hrozně busy.
Tak tady do tý party lidí jsem nezapadla. Ani trošku.
Nemyslím si totiž, že smyslem života jsou peníze a že výše štěstí je přímo úměrná zůstatku na našem účtu.
A cítila jsem se díky tomu, že je se mnou něco špatně. Že nejsem dost dobrá, když nezvládám to, co ostatní. Že jsem asi divná. A hlavně ten permanentní pocit, že nejsem dost dobrá.
A tak jsem každou neděli sedla do autobusu, dojela na kolej, vybalila kufr, často jsem si pobrečela, ráno vstala a odjela do školy s falešnou maskou na obličeji, že jsem v pohodě.
Ano, měla jsem odejít už dávno. Ale i když to tak nevypadá, já nejsem člověk, který by něco vzdával. Nedovedla jsem si představit, že bych skončila a nedodělala to. To neexistovalo.
Vlastně doteď nechápu, kde jsem vzala odvahu nepokračovat a nedotáhnout to do úplnýho konce.
Toho inženýra tam přeci nějak dostuduje každý blbec.

Ráda bych teď napsala, jak bude všechno skvělý, jak budu studovat něco, co mě bude bavit, jak si najdu partu kamarádů a budu v tom Brně, kde přeci (až na Pražáky) chtějí být všeci.
Ale bojím se, že jsem možná až moc realistická, a tak se psychicky připravuju na nejhorší.
Zároveň ale cítím, že Brno je to místo, kde mám už dávno být.

A co jsem tím chtěla říct?
Nebojte se. Nezůstávejte někde, kde nejste šťastní. Nebojte se hledat jiné možnosti a vystupovat ze své komfortní zóny. Nebojte se začít znovu. Jinde. Jinak. Sami. Buď to bude nejlepší rozhodnutí vašeho života, nebo prostě jen další šance na nalezení štěstí, která třeba tak úplně nevyjde. Ale vždycky je lepší to alespoň zkusit.

Protože síla nespočívá v tom zůstat někde, kde nejste šťastní a prostě to nějak vytrpět.
Život není soutěž o tom, kdo dokáže trpět víc a dýl.
Síla spočívá v tom odejít a skočit do neznáma.
Protože to chce mnohem víc odvahy, kterou v sobě jen tak někdo nenajde.
A je normální mít strach.


CONVERSATION

36 komentářů:

  1. Vzpomínám si, jak jsme si o té škole psaly. Já tam vydržela tři dny a hned jsem věděla, že tohle zaměření studovat nechci. Přestoupila jsem jinam i přes několik pochybností, ale jsem teď šťastná. Držím ti palce, ať ti to na nové škole vyjde. :)

    L e n k a

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je super, že jsi z té školy odešla tak brzy, kdybych mohla vrátit čas, udělala bych to taky, ušetřila bych si spoustu trápení :) Já jsem moc ráda,že jsi teď šťastná a studuješ něco, co tě baví, doufám, že tohle budu jednou taky moc napsat :)

      Vymazat
  2. Moc hezky napsané a držím palce ať se ti jinde daří. Taky pro mě peníze nejsou vše. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  3. Tenhle pocit jsem znala na střední, ale přesně jak píšeš, dělala jsem hrdinku, ale nakonec jsem to dotáhla i na tu maturitu. V Praze jsem chtěla být vždycky, to u mě nikdy nebyl problém. Nedokázala jsem si naopak představit, že budu někde na koleji mimo můj domov. No a teď studuji VOŠP, kterou miluju :) Sice mi občas vysaje i poslední zbytky energie, ale líbí se mi tam :) Gratuluji ke studiu v Brně!

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já jsem moc ráda, že studuješ něco, co tě baví :) Vím, že to studium je náročný, ale myslím si, že když člověk studuje něco, co ho baví, tak to má smysl :)

      Vymazat
  4. Máš pravdu a obdivujem ťa že si sa postavila, odišla, v podstate to riskla a teraz budeš mať to čo chceš a čo ťa baví :) Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherný článek! Takováto změna nemohla být lehká, takže toto rozhodnutí obdivuju. Doufám, že se ti Brno zalíbí a najdeš tu ty správný lidi. (Já sama jdu teď na MU do prváku.) Přeju hodně štěstí! :)

    Kout světa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) To konečný rozhodnutí lehký nebylo, ale ať už to teď bude jakkoliv, tak jsem ráda, že jsem se rozhodla právě takto :)

      Vymazat
  6. Držím palce, ať se ti v Brně daří a škola splní tvé představy a očekávání.

    OdpovědětVymazat
  7. Upřímně máš ode mě hrozně velký respekt. Já sama jsem člověk, co má pocit, že všechno musí dotáhnout do konce, nejlíp na 150%. Netuším, jestli bych vůbec takové rozhodnutí, jaké jsi udělala ty, zvládla. Ale jako Brňačka tiše tleskám, protože konečně někdo nepíše o tom, jak se těší do Prahy, ale je to pro jednou Brno. Takže tě zároveň jako Brňačka vítám! Sakra si to užij, zasloužíš si to! Kdybys potřebovala poradit, kam na dobrý kafe, tak víš, kam se obrátit! Co jdeš studovat?

    Kout světa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strašně moc Ti děkuju! ♥ Rozhodování bylo těžký, ale na druhou stranu jsem nad tím přemýšlela strašně moc dlouho a tak nějak jsem vnitřně cítila, že potřebuju změnu a zkusit něco úplně jinýho, takže jsem dala na pocity a ve finále to konečný rozhodnutí bylo vlastně jednoduchý :)
      Jdu studovat na ESF na MUNI, ale obor si asi zatím nechám spíš pro sebe :)

      Vymazat
  8. Teď už to určitě vyjde! Obdivuji tě za tvou odvahu odejít, je mi jasné, že to nebylo vůbec lehké rozhodnutí.

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lehké to nebylo, ale doufám, že teď budu spokojenější než jsem byla v Praze :)

      Vymazat
  9. Krásně napsané, taky myslím že peníze nejsou vše a je důležité dělat to co nás baví :) ať se ti daří a jsi spokojená :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jsem ráda, že to někdo má stejně jako já :)

      Vymazat
  10. Máš můj obdiv za to, že jsi to vydržela. Přeji ti, aby ti ty dva roky utekly jako voda a byla jsi v Brně spokojená :)
    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
  11. Ty citáty na konci jsou moc krásný ♥ Přeji Ti, aby Ti teď nový začátek dobře vyšel :) ♥

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju ♥ Ty věty na konci jsou hlavně i pro mě, abych si dodala k tomu všemu odvahu a až mi bude nejhůř, abych si je mohla znovu a znovu číst.. jsem ráda, že se líbí i někomu jinému :)

      Vymazat
  12. Minulý rok, kdy jsem nastupovala na vš, jsem napsala velmi podobný článek. A světe div se, obor to vážně pro mě nebyl a tento rok nastupuji na konečně školu, na kterou se těším :)

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, že si obor změnila a teď budeš studovat něco, na co se těšíš :) Držím palce :)

      Vymazat
  13. Měla jsem to obdobně s prvním oborem, ale jsem ráda, že jsem šla jinam a jsem tak kde jsem, i když zrovna sedím na zadku a nemám práci... Ale o to nejde. :)
    Jsi dobrá, že jsi to nevzdala a držím palce v Brně, myslím, že se ti tam bude líbit.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Taky si myslím, že o to úplně nejde, hlavní je, že jsi se zbytečně netrápila a studovala něco, co tě bavilo :) Držím palce, aby se nějaká práce našla :)

      Vymazat
  14. Přeji hodně štěstí v nové škole! :) a doufám, že inženýra dostuduješ v pohodě! :)
    Mě se naštěstí ani na střední na vysoké tohle nestalo, ale spíš s přáteli, jelikož na mě přenášeli svou negativitu. Sice nemám teď nejvíc těch opravdových přátel, ale cítím se od té doby lépe :) a vím, že největší oporu mám v rodině a příteli a jsem o dost šťastnější :)

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Já si myslím, že co se týká přátel, tak to není o počtech, ale právě o tom, aby ses s nimi cítila dobře a byli to ti opravdoví :)

      Vymazat
  15. Hi, Im a new follower on your blog from gfc ...
    I hope you will be back ...
    www.dlkgzr.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thanks for follow, of course I will follow your blog :)

      Vymazat
  16. Ať se ti daři a líbí se ti v Brně :)

    OdpovědětVymazat
  17. To mi zní jako popis VŠE, nemýlím-li se? :D

    Brno je mnohem klidnější, méně uspěchané, snad se ti tam bude líbit. A vyučující na ESF jsou zlatí, aspoň tedy ti, které jsem měla já. Kolikrát jsme zašli po škole na pivko nebo jsem jim pomáhala s jejich projekty přímo na katedře. Kdybys studovala HoPo, dej vědět, ráda pošlu materiály a nějaké tipy na snadnější proplutí. Hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemýlíš se :D
      Moc děkuju :) Brno na mě působí mnohem klidněji a tak nějak víc v pohodě snad úplně ve všem, tak snad se nemýlím :) HoPo nestuduji, ale děkuju za nabídku :)

      Vymazat