F Další macramé tvoření - Another Dominika

Další macramé tvoření

Na konci prvního článku o macramé (tady) jsem psala, že mám v plánu vyrábět další věcičky, jen ne už pomocí DIY sad. Hodně jsem v průběhu podzimu googlovala a hledala inspiraci na vánoční dekorace. Pak ale na řadu přišly pochyby, jestli bych to vůbec zvládla a od úmyslu jsem ustoupila. Tvoření si ale přeci jen ke mně našlo cestu v podobě dvou sad - jednu jsem dostala od přítele k Vánocům, tu druhou pak přímo od majitelky e-shopu My Home Style, která si všimla mého předchozího článku. Její zpráva mi udělala ohromnou radost a moc si její pochvaly na moje předchozí tvoření cením.



Tvořivý set na výrobu macramé
Set jsem dostala od přítele k Vánocům a moc mě tím překvapil. A zároveň i trošku vyděsil. Když jsem na obrázku viděla, co by mi mělo vzniknout, nevěřila jsem tomu, že by to bylo v mých silách. I proto mi dlouho trvalo, než jsem se odhodala začít. Dva měsíce jsem se na sadu jen dívala, než jsem začala s prvními opatrnými krůčky. Ještě štěstí, že se v setu nachází vše, co jsem potřebovala, včetně podrobného návodu, který vás nenechá tápat.



Macramé se v tomto případě tvoří z rozčesávací příze, manipulace s ní pro mě byla těžší. Kord když se mi nějaký uzlík nepovedl a musela jsem ho rozplétat, začala se mi příze rozmotávat na jednotlivá vlákna. Hodně mě ale překvapilo, že ve výsledku bylo tvoření jednoduché a fascinovalo mě, jak jen s lehkou obměnou pár základních uzlíků může pokaždé vzniknout trošku jiný vzor. 



Dávalo mi zabrat, než jsem přišla na to, jak moc které uzlíky utahovat. Často jsem pak musela vzor rozplétat a začínat znovu. To má ale asi i souvislost s tím, že jsem perfekcionistka a chtěla jsem mít vzor co nejdokonalejší. 
Na závěr si můžete visící příze rozplést - jak moc záleží na vás. Já jsem spoléhala na intuici a musím říct, že se mi výsledek moc líbí. Působí bohatě, boho a nevěřím, že to je moje vlastní práce. Jen trošku váhám, jestli nemám macramé ještě o trošku zkrátit, ale bojím se, abych toho později nelitovala. Co si myslíte vy?



Macramé závěs na květiny - varianta kroucený
Podobné závěsy na květináče jsem vídala v obchodech, moc se mi líbily, ale věděla jsem, že bych si chtěla vyrobit vlastní. Proto jsem si na My Home Style vybrala kreativní set právě na jeho výrobu. Překvapilo mě, že je zapotřebí v podstatě jen tří věcí - příze, dřevěného kroužku a háčku. Vytvoření závěsu mi přišlo jednoduché, zvládne ho i naprostý začátečník.


Na začátku jsem byla opět na rozpacích. Přišlo mi, že nemůžu vytvořit nic, co by udrželo květináč. Postupně mi ale macramé závěs začal pod rukama vznikat. Velkou výhodou je, že k jeho výrobě je potřeba jen pár základních uzlíků a jeho velikost si můžete libovolně poupravit dle květináče, který do něj chcete dát.


Přiznávám ale, že mnou vytvořený závěs není dokonalý. Myslím si, že by šňůrky neměly být tak překřížené a chybí tomu úhlednost. Nejspíš jsem si šňůrky na začátku špatně roztřídila, někdy v průběhu k sobě uzlíkama svázala ty, které by k sobě patřit neměly a ve výsledku je závěs takový pokroucený. V hotovém výrobku se to ale snad ztratí a nebije to tolik do očí. 


Tvoření podle sad je jednoduché a zvládne ho i naprostý začátečník. Návod vás provede krok za krokem, jak si macramé vytvořit, vše potřebné máte už připravené a pocit, že jste si dekoraci vytvořili sami, je k nezaplacení. 

Nalákaly vás moje články na tvoření? Které macramé se vám líbí víc?

CONVERSATION

43 komentářů:

  1. Mamka si taky koupila set a když má čas, tvoří. Tobě se taky daří, Domčo, jsi šikovná. 🙂

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná práce, Dominiko! Mám kamarádku, které dělá úchvatné macrame kousky, já si pamatuji roky pár uzlíků...
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tie sa ti naozaj podarili. <3 Dĺžka prvého macrame je podľa mňa tak akurát. ;) Mne osobne sa veľmi páči ten záves na kvetináčiky. Videla som to všade na pintereste a raz by som si nimi chcela vyzdobiť svoj budúci domov.

    Maj krásny deň. ♥
    Blog of Sunflower ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Závěs na květiny je můj velký favorit, až aspoň malinko předěláme obývák, mám v plánu si vyrobit ještě minimálně jeden :)

      Vymazat
  4. Ahoj Dominiko, já bych závěs nezkracovala a nechala to tak, máš to hezké. V minulosti jsem hodně tvořila macramé. Teď přišlo zase do módy, po x letech jsem zase pár věcí udrhala. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Ty máš talent snad na veškeré tvoření :)

      Vymazat
  5. Já jsem hodně drhla, když jsem byla na gymplu, ale pak mne to zas pustilo (nejspíš to vyšlo z módy). Tvoje výtvory se mi líbí oba a stejně jako Lenka bych ten macramé závěs bych nezkracovala - líbí se mi takto

    OdpovědětVymazat
  6. Tyhle sady jsou super 🙂. Líbí se mi, že vše co je potřeba k vytvoření konečného výsledku je součástí a k tomu návod, který provede od začátku až do konce. Obě vytvořené macramé se mi moc líbí 🙂.

    OdpovědětVymazat
  7. Ten závěs na květináč je úplně úžasný! Máš už v něm něco zasazeného? Jak se pak s kytičkou manipuluje, hlavně mě zajímá zalévání, nepřetáčí se a nevypadává ze závěsu?

    Jsi šikula, jde ti to skvěle. Pokud bys na drobnosti neupozornila, vůbec bych je neregistrovala. U toho závěsu to působí jako záměr...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teprve včera jsem si do květináče koupila kytku, chtěla jsem živou, ale přítel rozhodl, že bude lepší umělá.. Každopádně závěs je pevný, určitě se květináč nepřetočí ani nevypadne :) S trochou opatrnosti se dá květináč ze závěsu vyndat a zase zpátky nandat, není se čeho bát :)

      Vymazat
    2. Díky za doplnění. Snad se taky někdy odhodlám. :)

      Vymazat
  8. Vypadá to nádherně! :) Jsi moc šikovná. Jak dlouho jeden výrobek děláš? Příze se mi líbí spíše delší :) Ani u jednoho výrobku nevidím žádné chyby. Jsou krásné:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Záleží na tom, jak moc jsem spokojená s výsledkem, kord u prvního macramé jsem hodně uzlíky předělávala. Ale myslím, že první jsem dělala cca 6-7 hodin, druhé zhruba 2 hodiny, ale je to jen odhad a teď bych to nejspíš zvládla rychleji :)

      Vymazat
  9. Tyjo, to chce asi hodně trpělivosti. Jsi moc šikovná, máš to krásné :) Já jsem se přihlásila na workshop keramiky, zkoušela jsem to asi jen jednou nebo dvakrát ve výtvarce na gymplu, tak jsem teda zvědavá :D

    OdpovědětVymazat
  10. Domi, máš to nádherné! Obdivuji tě, že na to máš trpělivost, ale rozhodně to stojí za to! Moc se ti to povedlo a máš to krásné!

    OdpovědětVymazat
  11. Oba výtvory se ti moc povedly! Za mě teda nezkracovat, moc se mi to líbí přesně tak, jak to je. A kdyby jsi u květináče nenapsala o nějakých malých chybách, ani bych o ničem nevěděla - vůbec žádné tam nevidím.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  12. Já na to domácí tvoření vůbec nejsem, nicméně tobě se výtvory povedly! Krásný :)

    OdpovědětVymazat
  13. Panejo! Náhodou to vypadá naprosto fantasticky, já mám tyto věci ráda, ale teda nevyrábím si je, ale kupuji. Jsi holka šikovná, opravdu moc krásný!:-) Tuhle zručnost obdivuji!

    OdpovědětVymazat
  14. vypadá to skvěle :) stejně jako to peříčko, které jsi tvořila předtím :)

    OdpovědětVymazat
  15. Je super, že jsi tak kreativní a tvoření tě baví! :) Neznám lepší směr a způsob jak vypnout hlavu, než se zaměřit na něco uměleckého. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že kreativní celkem jsem, jen mívám problém se do věcí dokopat.. Pak se ale do toho pustím a zjišťuju, že na vypnutí hlavy je to to nejlepší :)

      Vymazat
  16. Páni to vypadá naprosto profesionálně! Jseš neskutečně šikovná. :) Ty závěsy na kytky budou do boho domácnosti úplně top doplněk. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, ale věř mi, že do profesionality to má hodně daleko ;)

      Vymazat
  17. Přiznám se, ač jsem teda schválně pátrala po nedokonalostech, nevidím ani jednu, moc se Ti to povedlo! :D Jsi moc šikovná! Já chci macrame vyzkoušet už docela dlouho, ale zatím jsem se nedokopala ke koupi materiálu...a tento kit vypadá moc dobře :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, ale věř mi, že nedokonalostí je tam spousta ;)
      Měla jsem to stejně a teprve díky kitům jsem se do macramé pustila, moc doporučuju! :)

      Vymazat
  18. Moc krásné, máš můj obdiv. Akorát já bych na to neměla nervy :-D

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  19. Ja veľmi rada tvorím, no najhoršie mi idú práve veci, na ktoré treba trpezlivosť a tej mam malo. Preferujem skôr aktivity, ktorých je veľa, ale nezaberú veľa času, takže ich môžem často striedať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že sis našla tvoření, která tě baví :)

      Vymazat