F První setkání s macramé - Another Dominika

První setkání s macramé

Už dlouhou dobu jsem chtěla vyzkoušet macramé (jedná se o techniku drhání, kdy ze šňůrek pomocí uzlíků můžete vytvořit všelijaké dekorace a doplňky), ale nevěděla jsem, jak vlastně začít. Jaké šňůrky jsi koupit, co vlastně všechno budu potřebovat, s čím začít a bála jsem se, aby mi tu pak jen nezůstala klubka šňůrek, na které bude sedat prach.
A proto jsem byla ráda, když jsem objevila DIY sety, ve kterých naleznete všechno, co budete k výrobě vybrané dekorace potřebovat, a to včetně návodu. Po dlouhém váhání jsem si vybrala set na výrobu peříčka a DIY kit na výrobu závěsné dekorace. Je mi jasné, že kdybych si koupila jednotlivé komponenty samostatně, vyšlo by mě to levněji, ale s mojí nerozhodnost bych se jen tak nerozhoupala koupit si nějaké šňůrky a začít. Proto mi tyto sety přišly jako elegantní řešení, jak zjistit, jestli by mě to vlastně bavilo.


Macramé DIY kit peříčko
Říkala jsem si, že by bylo dobré na začátek začít s něčím základním, lehkým. Peříčko se zdálo jako jasná volba a nemýlila jsem se. 


V setu jsem našla návod, šňůrku, korálek, krejčovský metr a dvě šablony (jednu na peříčko a druhou na lístek, ale upřímně ve výsledku v nich nevidím moc rozdíl).
Návodu nemám co vytknout, i já jsem hnedka pochopila, co se po mě chce a pod rukami mi začalo vznikat něco, co se nápadně podobalo předloze. Menší zádrhel nastal při rozčesávání, jelikož jsem si nekoupila hřebínek přímo na to určený. Nakonec jsem využila svůj hřeben tangle teezer, který odvedl skvělou práci. Největší problém nastal při vystřihování výsledného tvaru. Dle šablony se mi to vůbec nepovedlo, nakonec jsem se tvar snažila zachránit od oka, jak se mi to povedlo, můžete posoudit sami.



Macramé DIY kit na výrobu závěsné dekorace
Poněkud ambicióznější nápad byl vytvořit si rovnou větší dekoraci na zeď. V setu jsem opět našla návod, šňůru a krejčovský metr, navíc ještě nůžky a přírodní větev.


Když jsem viděla obsáhlý návod a tolik neznámých uzlů, trochu ve mě hrklo, tohle přeci nikdy nemůžu zvládnout. I proto jsem dlouho odkládala, abych se do výroby pustila.
Střídaly se u mě chvilky, kdy jsem si říkala, že to je úplná pohodička, s chvilkami naprostého zoufalství. Vytvořit první diamant byl nadlický výkon, správnou techniku jsem pochopila až z videa a i když už jsem ho měla hotový, nakonec jsem se rozhodla předělat, jelikož jsem uzlíky málo utahovala. Při všech těch krocích v návodu to byl jediný moment, kdy jsem nevěděla, co mám dělat. Zároveň ale když už jsem věděla co a jak, i návod dával větší smysl. 
S výsledkem jsem moc spokojená, pyšně jsem si svůj výtvor pověsila na stěnu za televizi a při každém pohledu nevěřím, že jsem si dekoraci vytvořila sama.



Tvoření mě moc bavilo a potvrdilo se mi, že by mě macramé mohlo bavit. Mám v plánu zkoušet další věci, tentokrát už ale ne pomocí podobných DIY sad, ale dle návodů na internetu. Ráda bych v nejbližší době vyzkoušela vánoční dekorace, tak už zbývá jen vybrat ten správný typ a barvu šňůrek a pustit se do dalšího tvoření.

Zkoušeli jste někdy macramé? Kdy jste naposled vyzkoušeli něco nového?

CONVERSATION

34 komentářů:

  1. Pane jo, to je vážně zajímavý. Ještě nikdy jsem o ničem takovém neslyšela. Každopádně jako dekorace to vypadá moc dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, třeba si nakonec taky něco nového do domečku uděláš :)

      Vymazat
  2. Já mám doma pírka, jsou moc krásné, klidně bych toho měla víc, ale kočky provázky a vůbec všechno žerou, takže jsem ráda, že mám alespoň ta pírka, která se mi povedlo dát tak, že na ně nemůžou :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je jasný, kočky a šňůrky nejdou spolu moc dohromady, ale aspoň ty pírky jsi uchránila :)

      Vymazat
  3. To je nádherné! Jsi moc šikovná :-) když jsem byla na 2. stupni, s bábí jsem háčkovala, ale teď už bych to nezvládla :D

    OdpovědětVymazat
  4. To je tak krásný! Klidně bych to taky vyzkoušela :)

    OdpovědětVymazat
  5. Macramé je super! Měla jsem stejné obavy jako ty, že se na to bude jen prášit, ale teď nám to zdobí jak domácnost, tak i některé kouty s posezením na naší okrasné zahradě a je to opravdu krásná dekorace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost :) Taky mám v plánu si s macramé vyzdobit domácnost, zatím vybírám ty správné přize na vánoční dekorace :)

      Vymazat
  6. Ahoj Dominiko, zdravím. Macramé je teď zase v módě, hodně jsem se drhání věnovala v dětství, udrhala jsem spoustu věcí - tašky, obaly na květináče, různé tapiserie (sovy, slunce, stromy...). Teď jsem si koupila taky nějaké šňůry a v zimě chci něco udělat, snad jsem to nezapomněla. Máš to všechno moc hezké, chválím ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Macramé jsem zkoušela jednou a moc se mi to nepovedlo :D Ale možná jsem jen zvolila špatnou šňůrku. Ty tvoje výtvory se ti mooc povedly!! Můžeš být na sebe právem pyšná :) Sety jsou fajn, když člověk začíná :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Toho jsem se právě bála, i proto tyto sety, abych si aspoň osvojila základní uzlíky :)

      Vymazat
  8. nezkoušela jsem a po pravdě se s touto technikou setkávám poprvé, ale vypadá to skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  9. Na to, že jsi macramé výtvory zkoušela poprvé se ti moc povedly 🙂. Já naposledy dělala macramé klíčenky 🙂.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Mně v balíčku přišla jako dárek macramé klíčenka a vypadá skvěle, třeba se k ní taky dopracuju :)

      Vymazat
  10. Macramé jsem nezkoušela, ale vypadá to moc pěkně :). Třeba se do toho taky někdy pustím :D.

    OdpovědětVymazat
  11. Já naprosto miluji macramé věci a sama doma něco mám :-) Jsi šikulka, já bych tohle nezvládla. Fakt moc se mi to líbí a vypadá to, jako bys byla profík! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zvládla :) Já si taky vůbec nevěřila, ale člověk se do toho dostane :)

      Vymazat
  12. Já se přiznám, že na ruční práce nejsem moc zručná, ale moje nejlepší kamarádka vyrábí různé tyto výrobky a já nad tím vždycky žasnu, jak moc je šikovná. Držím tedy palce i tobě v dalším tvoření :-)

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
  13. Macramé mám ráda. Spíše než velké dekorace tvořím náramky přátelství, ale technika je obdobná. :) Oba výrobky se ti moc povedly, zvlášť to peříčko je senzační, a nápad začít s připravenou sadou je super - sama vím, že nakupovat materiál na jednorázové projekty je občas náročné, pak tady chybí to, tady ono, nebo to nakonec člověka vůbec nechytí a co potom s těmi všemi věcmi. Na vyzkoušení parádní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Popsala jsi úplně přesně, proč jsem chtěla začít už s připravenou sadou :)

      Vymazat
  14. Já chodila do kursu drhání (název macramé se tenkrát moc nepoužíval), když jsem chodila na střední a docela mi to bavilo. Ale časem jsem nějak všechny ruční práce opustila (poslední, co jsem zkoušela, byly háčkované dečky, když jsem byla na rodičovské a to už je 25 let).
    Tvé výtvory jsou povedené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Třeba se i ty k ručním pracím vrátíš :)

      Vymazat
  15. Ahoj Domí, ačkoli je vidím všude, ještě mě nějak výtvory z macramé úplně neoslovili, ale chápu vás, jejich nadšence. Je to zase něco jiného, svým způsobem zajímavého, pěkného . Přeji hodně příjemného času stráveného tvořením

    OdpovědětVymazat
  16. Já bych na tohle byla úplně levá, ale ty jsi moc šikovná! Vypadá to jako příjemná dekorace a moc se mi tenhle styl líbí. :))

    OdpovědětVymazat
  17. Musím se přidat k některým komentářům, že jsem o tomto také nikdy neslyšela. Vypadá to pěkně. :) Somethingbykate

    OdpovědětVymazat