F Dechberoucí Slovinsko - Another Dominika

Dechberoucí Slovinsko

  Do Slovinska jsem se chtěla už dlouhou dobu podívat. Uchvacovaly mě dechberoucí scenérie, příroda a něčím mi připomínalo moje milované Norsko. Proto není divu, že druhý poznávací zájezd jsem zvolila právě do této malé, ale úchvatné země.
Opět jsme vyjížděli z noci z pátku na sobotu, ze soboty na neděli jsem spali v penzionu na okraji Lublaně a v pondělí v noci jsme se vrátili do Brna. Ve Slovinsku jsme strávili dva celé dny a stihli jsme toho opravdu hodně.
Jediné, co mi hned na začátku zkazilo radost, bylo, že se mi z ničeho nic rozbil foťák, proto jsou všechny fotky focené na mobil a já se pořád snažím, abych to nebrala až tak tragicky.


Vodopád Savice

Jeden z největších a nejkrásnějších vodopádů ve Slovinsku. Jde se k němu z parkoviště zhruba dvacet minut mírně do kopce po upravené cestě. Vodopád je krásný, ale vzhledem k tomu, že se na něj díváte z úzké cestičky, která je ohraničená plotem a brankou, nedovedu si představit tam být v hlavní sezóně, kdy je tento cíl hojně vyhledáván turisty.


Vrchol Vogel
Místo, u kterého mě hodně mrzelo, že máme určený časový limit, jak dlouho tam můžeme být. Na vrchol se pohodlně dostanete lanovkou, která je sama o sobě zážitkem. Z cílové stanice lanovky pak máte nádherné výhledy na okolní hory, mnoho cestiček na procházení a v zimě je to i vyhledávané lyžařské středisko. 




Bled
Jezero a přilehlé město Bled je jedno z turisticky nejnavštěvovanějších míst. Na mě působilo pomalým, lázeňským dojmem, kdy projít se kolem jezera je přímo povinnost. Další povinností je ochutnat dezert kremna rezina, který vymyslel šéfkuchař v místní kavárně Hotelu Park. Jedná se o plátky listového těsta naplněné vrstvou šlehačky a pudingu. Mě dezert příliš neoslovil, ale možná vy si ho zamilujete.



Postojenské jeskyně
Nádherná jeskyně, jakou nikde jinde neuvidíte.
Do podzemní krasové říše se dostanete vláčkem, samotná prohlídka pak trvá zhruba hodinu a půl a uvidíte na ní nádherné jeskynní útvary, chodby a síně. Symbolem jeskyně je macarát jeskynní, unikátní živočich, který se přizpůsobil životu v jeskyni, nevidí, dožije se až sta let a bez jídla vydrží údajně až dvanáct let.
Moc tento zážitek doporučuju.



Predjamský hrad
Kousek od jeskyně se nachází Predjamský hrad, který je unikátní tím, že to, co z něj vidíte, je jen část, ta větší se nachází v jeskyni, kam hrad pokračuje. My jsme bohužel neměli čas se podívat dovnitř, ale i jen to vidět byl zážitek.


Lublaň
Nedělní odpoledne jsme strávili v hlavním městě, které na mě působilo milým a útulným dojmem. Něčím mi připomínalo Brno, jen s tím rozdílem, že prostředkem městě protéká řeka, jejíchž nábřeží jsem si zamilovala. A přesně ten rušný život a podniky na nábřeží mi v Brně chybí. Dovedu si představit si do Lublaně zajet třeba na prodloužený víkend a jen nasávat atmosféru města.



Celkově na mě Slovinsko udělalo úžasný dojem a moc doufám, že budu mít možnost se tam vrátit a prozkoumat ho ještě mnohem víc. 
Každá minuta a pohled tam stojí za to.



Byli jste někdy ve Slovinsku? A pokud ne, chtěli byste se tam podívat?

CONVERSATION

44 komentářů:

  1. Tak Slovinsko ti moc závidím, jednou bych se tam taky chtěla podívat :). Nádherné fotky a muselo to být úžasné :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Určitě podíváš, třeba až malý trochu povyrosteš :)

      Vymazat
  2. Slovinsko je fakt krásná země. Nestačil mi ani jeden celý semestr na prozkoumání všeho co nabízí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to trošičku závidím, že jsi tam mohla strávit tolik času :)

      Vymazat
  3. Já jsem ve Slovinsku byla asi před 15 lety, byli jsme tehdy u jezera Bohinj a udělali jsme si pár výletů do hor (i Vogel). Líbilo se mi tam moc a klidně bych se vrátila.

    OdpovědětVymazat
  4. Na Slovinsku jsem zatím nebyl a není to můj cíl číslo 1. :) Nicméně doufám, že do budoucna zemi trochu prozkoumám. Fotografie jsou nádherné a v dnešní době mnoho mobilů udělá větší parádu než foťák :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Mnoho mobilů ano, ale přijde mi, že ten můj ne :)

      Vymazat
  5. Na Slovinsku jsem nikdy nebyla, ale doufám, že se tam někdy budu moct podívat. Je to krásná země a fotky se ti moc povedly! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem ve Slovinsku byla pár let nazpátek a určitě se tam chystáme znovu, protože jedna návštěva určitě nestačí. Nádherná příroda, pěkná města.... určitě se vyplatí. My to minule kloubili i s Itálií a byla to jedna z nejlepších dovolených.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
  7. Ozaj nádherná krajina, tá jaskyňa a hrad, WAU! Ešte som v Slovinsku nikdy nebola, ale ako vidím, je to veľká chyba :)
    What a fancy world

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se tam někdy vypravíš, na živo je to ještě mnohem hezčí :)

      Vymazat
  8. Ahoj, Slovinskem jsem vždy pouze projížděla, ale vypadá nádherně! Ta příroda je úchvatná

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné snímky! Navštívili jste opravdu mnoho krásných míst, že bych se tam hned taky ráda podívala 🙂. S tím foťákem mě to mrzí, snad půjde opravit a brzy ho budeš mít u sebe.

    OdpovědětVymazat
  10. Predjamský hrad mě vždycky lákal, chtěla bych se někdy podívat dovnitř :-)

    OdpovědětVymazat
  11. kamarádka tuto zemi miluje a časem by se tam ráda přestěhovala :) já tam nikdy nebyla, ale z těch fotek se mi tají dech... ten hrad i ta jeskyně musí být opravdu úžasným zážitkem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani se kamarádce nedivím, i mě Slovinsko uchvátilo :)

      Vymazat
  12. Po tomhle článku? Rozhodně! Ale asi počkám, až si pořídíme lepší auto a budeme moc výlet pojmout jako roadtrip :) Domi, jestli tě můžu uklidit s tím počátečním neštěstím, když jsme loni jeli do Chorvatska na týden, tak já fotila krajinky a památky a přítel na svůj telefon hlavně nás. A ten se mu v polovině posledního dne utopil, takže jsme přišli o veškeré naše fotky. Nesla jsem to hůř jak on :D A i z telefonu vypadají fotky povedeně :) Určitě jste si to moc užili!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si pohrávám s myšlenkou, že až budeme mít lepší auto, bylo by Slovinsko na roadtrip skvělé :)
      Tak to mi je moc líto, ale aspoň zážitky Vám nikdo nevezme :)

      Vymazat
  13. To s tím foťákem mě moc mrzí :( 2x se mi stalo, že jsem stáhla fotky do PC, tak je chtěla smazat ve foťáku a smazaly se mi i z počítače. Od té doby si na to dávám velký pozor. Ještě, že se mi to nestalo u fotek ze svatby. To by byl děs!! I tak máš fotky moc hezké :) voda uprostřed města mi připomíná Holandsko :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Technika je nevyzpytatelná, mrzí mě, že jsi přišla o fotky, ale věř mi, stává se to asi nám všem..

      Vymazat
  14. Ahoj Dominiko, moc Tě zdravím. Ve Slovinsku jsem byla týden letos v říjnu, tak to jsme se tam mohly potkat ! Dostala jsem zájezd jako dárek, taky to je na blogu. Moc se mi tam líbilo, ještě bych tam vydržela... Opatruj se, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je náhoda! :) Máš štěstí, že jsi měla na prozkoumání země více času a jsem ráda, že se ti tam líbilo :)

      Vymazat
  15. Predjamský hrad je opravdu nádherný, trochu mi možná připomíná Bradavice

    OdpovědětVymazat
  16. To je jeden z mých snů! Moc krásné fotky, snad se mi jednou poštěstí se tam dostat :)

    OdpovědětVymazat
  17. Nádherný fotky! Úplně si teď říkám, jaká je škoda, že jsem se tam nikdy nezajela podívat. Tak třeba až se situace trochu uklidní, tak s přítelem vyrazíme. Myslím si, že Slovinsko se stává čím dál tím oblíbenější destinací, protože tam spoustu mých spolužáků bylo na Erasmu a i jedna kámoška se tam příští rok na studium chystá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Myslím, že zrovna ty si určitě najdeš příležitost se do Slovinska podívat :)

      Vymazat
  18. Tak ten vodopád je kouzelný, přímo pastva pro oči! :) I výhled tam neměl určitě chybu a to z fotek není nikdy tak krásné, jako v reálu. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem si přesně při tvoření článku říkala, že z fotek ani ta krása ta nevynikne :)

      Vymazat
  19. Zrovna letos jsem konečně i já navštívila Slovinsko a ta příroda ♥. Nádhera.

    OdpovědětVymazat
  20. Já jsem byla ve Slovinsku jen jednou. A to jen na krátko. Stihla jsme navštívit jen Postojenské jeskyně. A ty byly teda nádherné. Tenhle článek mě inspiroval a už koukám, kam bychom všude mohli zajít. Říkali jsme si, že bychom s přítelem mohli vyrazit na jaře někam blíž. A Slovinsko nás láká oba. Takže k Vánocům si nejspíš nadělíme k novým krosnám z https://www.naturehikecz.cz/ i dovolenou ve Slovinsku. Máme rádi cestování jen s batohem a na vlastní pěst. Takže děkuji za článek a už se moc těším.

    OdpovědětVymazat
  21. Ve Slovinsku byla letos sestra s přítelem a vrátili se naprosto nadšení, takže si z nich chceme příští rok vzít příklad a také se tam vypravit. Je to autem kousek a až jsem byla překvapená, jak moc pestrá země to je. Domi, fotky jsou krásné i na telefon! Snad se podaří foťák brzy opravit. My jsme letos přišli o půlku fotek z Ameriky, přítel hned po příletu ztratil foťák, aniž by stihl cokoliv zálohovat. Holt když se daří...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se vám tam také tak líbí :)
      Bohužel se nevyplatí opravovat objektiv, takže mě nejspíš čeká pořízení nového, s čímž jsem tedy vůbec nepočítala.. Ale stanou se horší věci ;)

      Vymazat
  22. Slovinsko už mám dlouho na seznamu, chtěla bych tam do Alp... A odteď už i na ten zmiňovaný dezert, ten mě zaujal :D

    OdpovědětVymazat