F Na skok do Milána - Another Dominika

Na skok do Milána

 S hrůzou jsem zjistila, že už je to přes čtyři roky, co jsem byla naposled v zahraničí a přibližně stejná doba od toho, co jsem byla na dovolené. A i když za tu dobu jsem se více než přesvědčila o tom, že jsou v životě důležitější věci, je pravda, že cestování je něco, co mi v mém životě moc chybí. 
A proto jsem moc ráda, že jsem si na konci dubna udělala prodloužený víkend v Miláně. 
Pokud chcete letět do Milána, s největší pravděpodobností doletíte do Bergama, odkud se autobusem zhruba za hodinku dostanete do Milána. Let trvá cca hodinu a dvacet minut, základní cena letenek za cestu tam i zpět vyšla na cca tisícovku, s příplatkem za druhé palubní zavazadlo pak na dva tisíce.
Jízdenky na autobus jsem kupovala předem u společnosti Terravision, cesta tam i zpět vyšla na 18 eur. Pro klid je fajn mít lístky dopředu, nutné to ale není, když vyjdete z letiště, uvidíte hned několik společností, které tuto cestu provozují a není problém lístky koupit. Pokud budete mít lístky předem, neorientujte se podle času odjezdu na jízdence, ale nastupte do prvního autobusu, který tam bude, čas na jízdence je orientační a autobus většinou odjíždí tehdy, když je plný.
Ubytování jsme volili přes Airbnb, konkrétně tady toto. Za tři noci jsem platila něco málo přes tři tisíce pro jednoho. Ubytování bylo úplně super a myslím si, že i lokace byla fajn.


Miláno není město, které vám vezme dech jen tím, že prostě je. Turistická místa jsou nádherná, ale cesta tramvají k nim a samotné uličky mají co dohánět a byla jsem z nich trošku zklamaná. Přišly mi dost ušmudlané a ponuré. Zároveň i doprava městskou hromadnou dopravou je zážitek a bez mapy v mobilu, která nám ukazovala, kde přesně jsme, bychom asi nikdy nikam nedojeli. Moc doporučuji aplikaci ATM Milano, která vám skutečně zachrání život, až se odněkud někam budete chtít dostat. 

Milánský dóm
Katedrála v srdci Milána, kterou nejde přehlédnout. První a každý další pohled na ni vám vezme dech. Je možné se podívat i dovnitř katedrály, popř. na její střechu, jen doporučuji koupit lístky předem, na místě byste je už sehnat nemuseli. 




Galerie Viktora Emanuela II.
Prosklená galerie v samotném srdci Milána plná obchodů. Je pravda, že přímo v srdci galerie se nachází drahé butiky, ale i jen si obchodní centrum projít je zážitek. Na nákupy pro běžné smrtelníky doporučuju spíše obchody v okolí.




Parco Sempione
Oblíbený nádherný park, na jehož jedné straně najdete vítězný oblouk Arco della Pace a na druhé hrad Castello Sforzesco. Já si dovedu představit strávit v tomto parku klidně celý den a jen se procházet a nasávat atmosféru. Kdyby se vám v parku zalíbilo podobně jako mě, dejte si pozor na to, že areál hradu se uzavírá o půl osmé, takže pokud budete chtít využít tento východ z parku blíže k centru, raději si pospěšte.








Navigli
Možná i moje nejoblíbenější část v Miláně. Stačil jeden pohled a okamžitě jsem byla zamilovaná. Čtvrt se rozprostírá kolem vodních kanálů a v něčem mi okamžitě připomněla Kodaň. A věřte mi, kdybych mohla, byla bych tam doteď.





Každou poslední neděli v měsíci se koná Trh Naviglio Grande. Jedná se o blešák, kde můžete najít snad od všeho něco. My měli zrovna to štěstí, že trhy se konaly a já si odsud odnesla krásné světle modré šaty jen za tři eura.


Samozřejmě se nešlo vyhnout všem těm obchodům. Kdybych nebyla limitována palubním kufrem, bylo by toho asi mnohem více, takto jsem si koupila již zmiňované šaty, spodní prádlo ve Victoria´s Secret, šortky v Zaře a set na spaní v Primarku, ve kterém jsem si koupila ještě sešit na zapisování receptů, mini peněženku a visačku na kufr.



Líbilo by se Vám v Miláně? Kam jste naposled vycestovali vy? 

CONVERSATION

34 komentářů:

  1. Krásná architektura. :) Já už jsem taky hrozně dlouho nebyla na žádném výletu a začínám to potřebovat.

    OdpovědětVymazat
  2. No joo Miláno je na mém seznamu už nějaký ten pátek. Dokonce už jsme chtěli s kamarádem i kupovat letenky v březnu 2020, kdy tam naše společná kámoška byla na Erasmu. Bylo to týden předtím, než vypukl covid a dodneška si pamatuji, jak říkala, ať ještě chvíli počkáme, že je tam situace zmatená a neví se, co bude. Pak nakonec odjížděla z Erasmu jedním z posledních letadel domů, protože tam to celé začalo. Od té doby se toho spoustu změnilo, ale pořád si říkám, že jednou se tam podívám. Stejně jako do tý Barcelony, kterou mi taky 2x kvůli covidu zrušili. :D
    Ale páni 4 roky nebýt v zahraničí, to už si neumím ani představit. Já poslední dva roky pendluji pořád, tím že už mám život napůl v ČR napůl v Bulharsku. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, že Vám to nevyšlo, ale věřím, že se do Milána i Barcelony nakonec podíváš :)
      Mně to taky přijde jako hrozná doba, ale upřímně jsem si ani moc neuvědomovala, že to je už tak dlouho, až když jsem to začala počítat, tak to na mě dolehlo ;)

      Vymazat
  3. Milánská katedrála je skutečně krásná a čtvrť u kanálu vypadá taky moc pěkně - nedivím se, že tě okouzlila. My byli asi naposledy v Černé Hoře v NP Durmitor, od té doby se v rámci dovolených potulujeme po vlastech českých. Ale nám to nijak nevadí. A vlastně mne města ani nelákají, my dáváme přednost horám a lesům :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I v ČR je spoustu krásných míst, ale možná tím, že s rodiči jsme jezdili na dovolenou víceméně jen po Česku a většinou to byly šílené turistické pochody, tak mě teďka spíš láká zahraničí :)

      Vymazat
  4. Krásný víkendový únik z reality. Ta katedrála a nákupní galerie jsou nádherné... Já jsem byla v dubnu shodou okolností jen o kousek jižněji, v Neapoli, a to je teda hrozně ošklivé město. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně i Miláno když pominu centrum a "turistické atrakce", tak je dost ošklivé :D

      Vymazat
  5. V Miláně jsem nikdy nebyla, ale Itálie jako taková mě strašně láká :)

    OdpovědětVymazat
  6. Úplně na mě ta italská atmosféra dýchla! Už je to pár let, co jsem byla v severní Itálii naposled, a vždycky to stálo za to :-)

    OdpovědětVymazat
  7. stihnuto toho je dost :) moc pěkné, z toho parku by se mi nechtělo odcházet :D

    v zahraničí jsem byla naposledy před třemi lety a na dovolené letos na Velikonoce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi nechtělo, byla bych tam schopná být klidně celý den :D

      Vymazat
  8. Taky jsem si říkala, že už jsem dloouho nikde nebyla a plánujeme v červnu s partnerem vyrazit na prodloužený víkend. Miláno je na seznamu ještě s pár dalšími lokacemi, tak uvidíme, co vybereme. Každopádně jestli to bude Miláno, tak se určitě budeme inspirovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať vám prodloužený víkend vyjde :) Miláno doporučuju :)

      Vymazat
  9. Jé, v Miláně jsem byla před 3 roky :). Moc hezké fotky :). Já poslední roky cestuji po Česku, loni v létě jsem byli na dovolené na Šumavě a jinak se potulujeme po okolí Beskyd :).

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné majestátní stavby! Nejvíce mě uchvátil dóm :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tyjo, to jsou krásný fotky, že si dávám toto místo na seznam, kam se chci podívat! :-) Miláno vypadá opravdu krásně, nikdy jsem tam nebyla. Děkuji, že si nám to takhle ukázala, člověk se aspoň něco málo dozví :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to jste měli moc pěkný prodloužený víkend 🙂. V Miláně podle fotek by se mi asi líbilo a nejvíce asi kolem u těch vodních kanálů 🙂.

    OdpovědětVymazat
  13. Ty fotky jsou opravdu nádherné! Já doufám, že se do té Itálie někdy podívám, hrozně bych chtěla vidět Florencii, Benátky, Miláno i Řím (v tomhle pořadí), ale rok co jsme tam s mamkou konečně chtěly jet, tak přišel covid, takže samozřejmě byl útrum :D A na dovolené jsem nebyla už hooodně let, zvlášť v zahraničí. Ani letos to nevidím nikam mimo ČR, tak doufám že aspoň v rámci naší republiky se podívám zas na nějaké nové místo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Moc bych ti přála, aby Vám s mamkou výlet vyšel :)

      Vymazat
  14. Čtvrť Navigli mě zaujala, opravdu to tam vypadá jako někde v Kodani, vodní kanály dokážou město vždycky tak nějak zútulnit... :) Naposledy jsem byla v lednu na Tenerife a nejradši bych se tam hnedka vrátila zpátky :D

    OdpovědětVymazat
  15. Krásný článek, úplně mě to nalákalo! ♥

    OdpovědětVymazat
  16. Nedávno jsme si s manželkou taky takhle odskočili na prodloužený víkend do Itálie, kde jsem měl nějaké schůzky kvůli práci. Bylo to docela intenzivní, abychom všechno stihli. Chtěli jsme i koupit nějaké italské potraviny, já se chtěl podívat po obleku. Prostě nabitý program a moc jsme toho nenaspali. Asi si dovedete představit, jak vyřízení jsme z téhle "dovolené" přijeli domů. Hlavně s rozhozeným spánkovým režimem. Ještě mám můj známý CBD květy prodej, které mě vždycky spolehlivě uspí. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jste si výlet užili, spánkový deficit jste určitě brzy dohnali :)

      Vymazat
  17. Pěkný výlet a super fotky. Milán je fajn destinace a je hlavně od nás perfektně dostupná. Pokud byste chtěli v prozkoumávání Itálie pokračovat, tak doporučuju se zaměřit na města jako Padova, Lecce či Siena. To jsou opravdové perly, kde je super počasí, památky, dobré italské víno a jídlo.

    OdpovědětVymazat