F Co jsem přečetla | září - říjen - Another Dominika

Co jsem přečetla | září - říjen

Podzim je tady a s ním i ideální čas zachumlat se pod deku a přečíst si nějakou pěknou knížku. Tak třeba využijete i některých z mých tipů.

 Hotýlek | Alena Mornštajnová
Po přečtení Hany jsem chtěla tvorbu paní Mornštjanové prozkoumat více a přečíst si i další knihy od ní. Tou druhou byl právě Hotýlek. Podobně jako v Haně, i v této knize se propojoval příběh jedné rodiny, jejich jednolitých členů a jejich životních osudů. To vše zasazeno do kontextu druhé světové války, nástupu komunistů a životu v komunistickém režimu. Námět to byl sice zajímavý, ale v některých ohledech mi knížka přišla nepravděpodobná a konec uspěchaný. Znovu bych si ji už přečíst nemusela.


Slepá mapa | Alena Mornštajnová
Ve Slepé mapě opět sledujeme osud úzké skupiny lidí a jejich životních příběhů v průběhu 20. století. Okrajově první světovou válku, nástup nacismu, druhou světovou válku a život pod nadvládou komunistů. I když kniha dobře vykresluje život obyčejných lidí (nejen) v období vlády komunismu, úplně jsem se nemohla zbavit pocitu, že čtu stejnou knížku jako Hotýlek jen s jinými jmény. Aby nedošlo k omylu, příběh je jiný, ale základ zůstává stejný. Kniha se opět dobře četla a příběh se mi líbil více než ten v Hotýlku, jen si nejsme jistá, jestli mě láká si od autorky ještě něco přečíst. V nejbližší době nejspíš ne.


Deset let se ségrou | Lucie a Nicole Ehrenbergerovi
Knížka, která popisuje deset let společné práce na značce A Cup of Style. Já holky sleduju už možná i osm let, takže mám pocit, že už je vlastně znám, proto jsem si knížku ani nechtěla kupovat, protože jsem měla pocit, že by mi nic nového nepřinesla. Nakonec ale zvítězila zvědavost a chuť holky podpořit, a tak jsem si knihu koupila i já. 
Přečetla jsem ji během dvou dnů a byla jsem sama překvapená, jak moc příjemné čtení to bylo. Znovu jsem si uvědomila, proč blog vlastně píšu já a že je to něco, co mě neskutečně moc baví a naplňuje. 
Holky jsou neskutečnou inspirací ve všem, co dělají a jaké žijí životy.


Vězeň času | Matt Haig
Knížka s pro mě zajímavým námětem o tom, jaké by to bylo, kdybychom byli takřka nesmrtelní. I přes to, že se mi ne vždy kniha líbila a nemohla jsem se ubránit pocitům, že některé věci byly v ději navíc a kazily mi celkový dojem z příběhu, jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Myslím, že celkem realisticky zachycovala, že být nesmrtelní vlastně není žádná výhra a po čase by nás i to omrzelo. Celkově jsem ale od příběhu čekala víc a nemyslím si, že bych si Vězně času chtěla ještě někdy přečíst znovu.



Sedmilhářky | Marika Šopovská, Berenika Kohoutová
Knížka ve formě blogových zápisků, které si mezi sebou Marika s Berenikou vyměňovaly. Jedná se o pohodové a odpočinkové čtení, které příjemně uteče, nečekejte ale žádnou kvalitní literaturu.


A co jste přečetli vy? Čtete během podzimu více?

CONVERSATION

34 komentářů:

  1. Dominiko, zdravím. Z knížek, co prezentuješ jsem četla jen Slepou mapu od Aleny Mornštajnové, Hotýlek jsem od ní nečetla. Nejvíc se mi od ní zatím líbila knížka Hana. Já teď čtu knížku Mnich, který prodal své Ferrari. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Dominiko, i já jsem z titulů, které tu máš, přečetla jen Slepou mapu (docela se mi líbila). Momentálně jsem dočetla knhu Fotograf z Osvětimi, ty přečtené předtím už mám všechny na blogu, tak můžeš kouknout. Hzeký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda se podívám, poslední týdny jsem na blogu nebyla, tak to teď budu pomalu dohánět :)

      Vymazat
  3. Mimo Sedmilhářek a Deset let....jsem četla všechno. Paní Morštajnovou miluji, žádná z jejích knih mě nezklamala.
    A pokud můžu doporučit tak Šikmý kostel první i druhý díl. Dlouho jsem nečetla nic tak výborného. Brzy budu mít na blogu recenzi.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  4. Hotýlek je posledná kniha, ktorú som od A. M. ešte nečítala. Najviac sa mi páčila Slepá mapa, ale musím povedať, že je pravda, že všetky jej romány majú až príliš rovnaké témy. Z toho dôvodu sa mi najnovší Listopád páčil najmenej. :/ Ale aj tak som zvedavá, s čím príde nabudúce. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si asi taky ještě nějakou další knížku od ní přečtu, ale budu si je dávkovat postupně, aby mě to podobné téma tak moc nebylo do očí :)

      Vymazat
  5. Nečetla jsem ani jednu, takže děkuju za tipy :) aj když teda nevím, kdy se ke všem knihám dostanu :D mám jich v pořadí strašně moc a vůbec nestíhám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba během zimních večerů se k nim dostaneš :)

      Vymazat
  6. Sedmilhářky mě moc nechytily, dočetla jsem je víceméně z principu, takže souhlasím s tebou, že žádná kvalitní literatura to fakt není. Každopádně Mornštajnová je vážně zázrak mezi historickými romány. Všechny její knížky jsou neskutečně chytlavě napsané a já je vždy přečtu jedním dechem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chytlavé jsou, ale to hodně podobné téma mě celkem odrazuje :)

      Vymazat
  7. Slepú mapu som čítala na dovolenke tento rok a páčila sa mi. Inak som ešte čítala Hanu. Hotýlek však tiež doma mám, som teda zvedavá, či tam spoznám tú podobnosť.

    OdpovědětVymazat
  8. Žádnou z knih jsem nečetla, i když o některých jsem slyšela. Nejvíc mě ale překvapuje, jak lidi stíhají číst, já mám takový dlouhý seznam a vůbec nemám šanci se k nim dostat :( Doufám, že příští měsíc bude poklidnější a bude více volného času :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu taky mnohem míň, ale snažím se třeba v MHD nebo chvilku večer před spaním :)

      Vymazat
  9. Od Mornštajnové mám za sebou Hanu, Tiché roky a také Slepou mapu. Když jsem začínala Hanou, tak mi nepřišla špatná a autorčin styl mi byl hodně sympatický, když jsem ale poté přečetla další dva zmíněné tituly, tak jsem zjistila, že Hanu úplně předčily, a to i přesto, že podle mě neměly tak velkou pozornost jako Hana. Na Hotýlek i Listopád se chystám. Sice je fakt, že většinou je ten základ u jejích knih skoro totožný, ale každý z těch příběhů má něco jiného do sebe a své kouzlo.

    E | Ve znamení býka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně přijde, že Hana svým tématem zasáhne více lidí do hloubky, a proto má kniha větší pozornost než její ostatní knihy. Ale myslím si, že je fajn, že díky Haně si čtenáři najdou i její knihy :)

      Vymazat
  10. Jé, já vždy během podzimu a zimy taky četla dost, ale letos vůbec :/. Nějak se mi do čtení prostě vůbec nechce :/. Každopádně mě jsi mě nalákala na nějaké odpočinkové čtení, nečetla jsem nic, co jsi v článku zmínila :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemá cenu se do čtení nutit, pak bych sis příběh ani neužila :)

      Vymazat
  11. Souhlasím, že Mornštajnovou je dobré číst s delšími pauzami mezi jednotlivými knihami. Knížky jsou velmi čtivé, lehce napsané, ale tím, že jsou všechny zasazené do podobného období a spadají do kategorie rodinného románu, tak dějově splývají. Slepou mapu jsem četla jako první a líbila se mi nejvíce. Teď jsem dost zvědavá na Listopád, ten by se mohl od předchozích knih více dějově odklonit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, že Listopád by mohl přinést něco nového, ale ještě si dám chvilku, než se do jeho čtení pustím :)

      Vymazat
  12. Hanu jsem přečetla, moc se mi líbila. Chtěla bych zkusit i další knížky od autorky, ale Listopádu se trochu bojím, jelikož jde o fikci :/ uvidím, no... Děkuji za další tipy na autorčiny knížky! Jakou bys mi doporučila přečíst jako první? Když je příběh podobný?
    Vězeň času mi hodně připomíná Věc Makropulos od K. Čapka.
    Já dočetla Utekl jsem z Osvětimi a Deník farářky. Čtení mě moc baví, je to relaxační činnost, kterou mám moc ráda, akorát občas nestíhám kvůli škole :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že Listopád bude jiný od ostatních jejich knih, a i když jsem knihu ještě nečetla, tak si myslím, že je dobře, že se autorka odklonila od toho, co běžně píše :)
      Slepou mapu :)

      Vymazat
  13. Skvělé tipy na knížky, některé bych si moc ráda přečetla. :)) Alena Mornštajnová má dokonalé tituly a jednu z knížek si přeji k Vánocům. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Kniha Hana od Mornštajnové se dodnes u mě drží mezi oblíbenci. Sice i dle tvého názoru na knihu Hotýlek, jsem zvědavá si jí přečíst. Dále holky ACupOfStyle, také je sleduji už nejakou dobu a měla jsem ten samý názor co ty, ale nakonec si ji asi taky pořídím. Mám je moc ráda a říkám si proč ne.:) A další kniha, která mě zaujala Vězeň času. Takže super knihy, které bych si mohla pořídit:)

    OdpovědětVymazat
  15. Mornstajnova mě vůbec neláká, jak ji čtou všichni 🙈 já přečetla Dívka pod hladinou, Všechny malé zázraky a teď mám znovu rozecteny Hvězdy nám nepřály :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mívám to úplně stejně, taky mě nikdy nelákají knihy/autoři, co jsou zrovna "IN", i proto mi trvalo delší dobu, než jsem si nějakou knížku od ní přečetla :)

      Vymazat
  16. Mornštajnovou čtu teď taky od té doby, co jsem byla s ní na besedě a byla mi strašně sympatická. Rovnou jsem si koupila Hanu a nechala si jí podepsat :D Takže ti asi nic nového teď nedoporučím :/

    OdpovědětVymazat
  17. Je super, jak ses dala do čtení. Já na četbu v poslední době nemám vůbec čas ani chuť. Změna práce a příchod přítee do života je změna mého klidu a stereotypu a času jen pro sebe :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsou příjemné změny :) Ale chápu, doteď mám problém si v tom všem najít čas pro sebe, na blog a na to, co mám ráda :)

      Vymazat