F Norway 2017 | Part II. - Another Dominika

Norway 2017 | Part II.

Na první část o Norsku se můžete podívat tady.


Dalsnibba
Dalsnibba je úchvatná vyhlídka (nejen) na fjordy. Když jsme dojeli na vrchol, měli jsme obrovské štěstí v podobě výhledu bez jediného mráčku. Není výjimkou, že celý vrchol je ponořen v mracích a krom nich není vidět nic jiného.



Geiranger
 Naprosto naplnil moje sny o norských fjordech. Pokud se v Geirangeru ocitnete, určitě si nenechte ujít plavbu lodí, je to zážitek. I samotná vesnička je nádherná. Děsivý ale je, že Geiranger jednou nebude. Pokud Vás zajímá víc, podívejte se na norský film Vlna (Bølgen), ze kterého sice udělali po vzoru hollywoodských filmů drama a akčňák, ale základ filmu je bohužel pravdivý.
A překvapivě v jednom obchůdku se suvenýry prodávaly i dvě Češky. Celkově nebyl v Norsku den, abychom někde nepotkaly nějaké Čechy, to mě docela překvapilo. 




Lom
 Je nádherná vesnička, ve kterém se mi moc líbilo. Určitě nemiňte místní kostel (typický Stavkirke kostel = dřevěný sloupový kostel)  a pekárnu, která se nachází na druhém břehu od kostela. Nikdy v životě jsem nejedla lepší brownies.



Besseggen
Masakr. A ještě teď se maličko klepu, když si na výstup vzpomenu. Já úplně nejsem fanda lezení po skalách a nestabilního povrchu, takže místama pro mě cesta byla noční můrou. I když cestu bych měla spíš dát do uvozovek, cesta tam žádná nebyla a víceméně to bylo o tom dostat se do místa, kde jste viděli nejbližšího člověka před vámi. A to, že lidi většinou byli na vrcholu strmé skály a vy jste nevěřili, že byste tam vůbec někdy dolezli, je věc jiná. Ale ten pocit, když jste nakonec výstup zvládli, je k nezaplacení. Už chápu, že tento horský hřeben je označován za nejkrásnější hřebenovou túru Norska. 




Oslo
V Norsku určitě nemůžete vynechat hlavní město - Oslo. Pokud jste fandové Vikingů, určitě navštivte muzea s touto tématikou - Kon-tiki, Vikingské lodě a loď Fram. Já byla jen na Vikingských lodích a vůbec mě to neoslovilo, takže jsem další vynechala a spolu se mými spolubydícími jsme jeli lodí rovnou do centra Osla. Oslo by se mi samo o sobě líbilo, ale měli jsme poměrně málo času na to, abychom si ho stihli celé v klidu projít. Ať už ale budete mít v Oslo jakkoliv dlouhou dobu, učitě si zajděte k místní opeře, na chvilku si tam sedněte/lehněte, zavřete oči a zaposlouchejte se + určitě navštivte i Vigelandův park, je sice trošku dál od centra, ale za návštěvu určitě stojí. Pokud budete mít ještě víc času, navštivte i Holmenkollen, ten při své příští návštěvě určitě nevynechám.



Cestou jsme ještě strávili den ve švédském Göteborgu a v hlavním městě Dánska - Kodani. 

Göteborg
Je druhé největší město Švédska. Celé město se mi moc líbilo, vládla v něm příjemná poklidná přímořská atmosféra, ale kdybych se ještě někdy do Švédska podívala, mnohem více by mě lákal Stockholm.


Kodaň
Absolutně jsem vůbec nepochopila šílenství kolem místní sošky Malé mořské víly.  Ale přes počáteční rozpačitost se mi město zalíbilo a vůbec by mi nevadilo strávit v Kodani ještě o trošku víc času než jen jeden den. Nevynechejte projížďku lodí, jen si vyberte o trošku lepší počasí než my.



Norsko je opravdu nádherné a je v něm neuvěřitelně moc míst, které člověk může objevovat a poznávat. Pokud někdy budete mít možnost se tam vydat, neváhejte ani sekundu a jeďte. Je to zážitek a nepopsatelná krása.






Nepřekonatelná nádhera & splněný sen.

CONVERSATION

70 komentářů:

  1. To je prostě nádhera! A upřímně závidím :)

    Cosmokočka

    OdpovědětVymazat
  2. Opäť prekrásne fotky!! Do Kodane by som sa chcela ísť moc pozrieť!
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Ani jsem nečekala, že Kodaň bude tak hezká, za návštěvu určitě stojí :)

      Vymazat
  3. Tak to Norsko ti prostě závidím, je to fakt nádhera :) Ale ta Kodaň taky nevypadá špatně :) snad se tam někdy podívám :)

    Lady Lenna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce, aby ses tam jednou podívala, stojí to za to :)

      Vymazat
  4. Norsko ti vážně závidím, miluju tu jejich přírodu! Hlavně ty fjordy a ta vyhlídka jsou naprosto dechberoucí místa, vidět to na živo je vážně splněný sen. A je super, že jste si udělali zastávku ve Švédsku i v Dánsku! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se do noské přírody naprosto zamilovala, je to fakt nádhera :)

      Vymazat
  5. Nórsko je naozaj prenádherná krajina! Krásne fotky aj článok. Možno ti aj trošičku závidím. ;) (Ale samozrejeme v dobrom). :) ;) :D

    www.annslifea.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  6. dychberúce zábery, určite to bol zážitok na celý život :) my sme do Nórska chceli ísť toto leto, ale napokon vyhral Paríž :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se Ti v Paříži líbilo a do Norska se třeba podíváš příští rok, je to krása :)

      Vymazat
  7. Nádhera, moc krásná místa. Líbí se mi ten kostel :) je super že jsi si splnila sen, také bych se tam jednou ráda podívala :)

    OdpovědětVymazat
  8. Bože ty fotky, tam je tak nádherně! Určitě se tam musím brzo podívat, tohle mi vyrazilo dech :O :3 Je dobře, že jsi si to pořádně užila :)
    michelle-and-her-world.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užila, a moc! ♥ Úplně jsem si to tam zamilovala, je tam nádherně :)

      Vymazat
  9. Keď som bola malá, túžila som veľmi vidieť tú malú morskú vílu! :) Pretože som verila, že niekde na svete existuje a ujo mi povedal, že predsa len hej. Vraj v Kodani. Inak opäť-nádhera♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, já vůbec nevěděla, že se tam Malá mořská víla nachází.. vlastně jsem tuto pohádku ani nikdy neviděla :D Tak snad jí jednou uvidíš i ty! :)

      Vymazat
  10. Krása ♥ Nórsko je tiež mojou vysnívanou destináciou :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to je fakt krása, tyjo :O skoro jako kdybych tam byla :3

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že se mi podařilo tu atmosféru aspoň trošku přenést :)

      Vymazat
  12. Na tento článok a hlavne na fotky som sa veľmi tešila už. Krása :)

    TheStyleTale ♥.

    OdpovědětVymazat
  13. Do Osla se příští týden chystám, tak se mi tvé tipy hodí!

    OdpovědětVymazat
  14. Super report! :) Norsko máme taky na seznamu.

    https://cakovamichelle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se tam podíváš, Norsko je opravdu nádherné :)

      Vymazat
  15. Už několikrát jsem slyšela, jak je Norsko nádherné, ale že až takhle?! Ty fotky jsou kouzenééé! <3

    OdpovědětVymazat
  16. Závidím takový zážitek, doufám, že se do Norska taky někdy podívám! ♥
    Just by Sara

    OdpovědětVymazat
  17. Jak já se na druhý díl článku z Norska těšila, no jéje :) a konečně jsem se dočkala. Domi, opět krásné fotky! Doufám, že se tam jednou také podívám.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! :) Doufám s tebou, je to opravdu nádhera ♥

      Vymazat
  18. To jsou opravdu nádherné fotky! Hrozně se mi líbí v Norsku ty osamocené vesničky u vody a samozřejmě fjordy. Někdy se tam fakt musím podívat, tohle si nesmím nechat ujít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidět fjordy byl můj obrovský sen a vlastně asi i ten největší důvod, proč jsem do Norska chtěla :) Ujít si to určitě nenech, je to nádhera! :)

      Another Dominika

      Vymazat
  19. Jak tak koukám na ty fotky, tak se mi vybavuje dětství, kdy mě naší vzali do Norska. Tehdy mi bylo 10, takže zájem byl nulový.. Ale teď bych tam jela okamžitě zpátky a všechno si to pořádně užila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, když jsem byla malá, tak jsem s rodiči toho procestovala spoustu a vlastně si z toho ani nic moc nepamatuju, docela mě to mrzí, teď bych z toho byla nadšenější :)

      Vymazat
  20. Zamilovala jsem se do té první vyhlídky, jakože fakt! :) to je tak strašně nádherný, že to snad ani nemůže být možný :)
    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  21. Opět nádherné fotky! :) Miluju všelijaké výhledy a tak, takže fjordy mě naprosto nadchly! A musím uznat, že ti i dost závidím návštěvu Kodaně. Tam se chceme s tátou oba podívat, oba nás láká Dánsko-Švédský most Öresund, protože jsme spolu koukali na seriál, který se kolem tohoto mostu motal. Také se jmenoval Most, jak tématické :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je krásný cestovatelský sen, určitě se Vám s taťkou vyplní :)

      Vymazat
  22. Do Norska bych se v budoucnu taky ráda podívala, podle fotek tam je nádherně :) A ty jsi mě v tom jen utvrdila.

    http://elisminarova.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  23. Krásný článek. Musel to být fakt zážitek. Já bych se do Norska chtěla někdy určitě podívat a po tvém článku ještě víc. :) Ty hory jsou prostě dokonalé. Krásné fotky. :)
    Young, Wild and Free

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ Zážitek to byl obrovský :) Držím palce, aby jsi to taky někdy viděla na vlastní oči :)

      Vymazat
  24. To je úplná nádhera !! :) Závidím ti to :D fakt to musí být skvělý zážitek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl to jeden z nejlepších zážitků mého života, je to fakt neskutečná nádhera ♥

      Vymazat
  25. Norsko je nádherná země. Chystala jsem se tam letos v létě, ale nějak to neklaplo, ale už to mám slíbené na podzim nebo na jaře příštího roku. Strašně se tam těším, ta země se mi děsně líbí. A ty tvoje fotky jsou překrásné :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  26. Krásne fotky :) Je to tam neskutočné, ja som bola len chvíľu v Helsinkách, ale neváhala by som, ísť si pozrieť ani sem. Tieto štáty sú krásne


    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Helsinek a celkově do Finska bych se taky ráda podívala :)

      Vymazat
  27. Ty fotky! To je normalne raj na zemi <3
    www.linheart.cz

    OdpovědětVymazat
  28. Tak tieto fotky mi vyrazili dych ! Nórsko je jedným z mojich cestovateľských snov, takže ticho závidím :)
    https://worldbyalexx.blogspot.sk/?m=1

    OdpovědětVymazat
  29. Nádherné fotky! Jednou sbalím krosnu a také se tam podívám ,-)
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat